LjudiNa današnji dan

Umro je osnivač Očne klinike u Beogradu – Đorđe Nešić

Na današnji dan, 24. oktobra 1959. godine umro je lekar oftalmolog, osnivač Očne klinike i redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i akademik, Đorđe Nešić. Rođen je 1873. godine u Šapcu, odakle se porodica preselila u Loznicu, gde je pohađao osnovnu školu, da bi se potom vratio u Šabac i završio gimnaziju. Medicinu je studirao od 1890. u Moskvi, gde je i nastavio sa specijalizacijom iz očnih bolesti. Po završenom školovanju vratio se u Beograd i uključio u rad Srpskog lekarskog društva. Jedno vreme je radio kao očni lekar pri vojsci, potom je bio na Očnom odeljenju Opšte državne bolnice u Beogradu, gde je ubrzo postao i šef odeljenja, pa je na toj poziciji ostao do 1921. godine. Te godine je osnovao Očnu kliniku pri Medicinskom fakultetu u Beogradu, a on je godinu dana ranije već počeo sa radom i veoma se angažovao oko njenog osnivanja. Izabran je za redovnog profesora i upravnika Očne klinike, što je ostao do penzionisanja 1955. godine, sa pauzom tokom Drugog svetskog rata. Đorđe Nešić smatra se osnivačem oftalmologije kod nas, a pošto je pored medicine studirao i fiziku, i interesovao se za konstrukciju elektromagneta, prema njegovim instrukcijama napravljeno je nekoliko džinovskih elektromagneta, zahvaljujući kojima je bilo moguće izdvojiti magnetska strana tela iz oka. Bavio se takođe i tkivnom terapijom, a pri kraju karijere posvetio se organizaciji na suzbijanju trahoma u endemskim krajevima tadašnje Jugoslavije, kao i profilaksi očnih povreda. Za redovnog člana SANU izabran je 1947. godine, a bio je i član nekoliko inostranih oftalmoloških društava. Takođe je napisao i prvi udžbenik iz očnih bolesti za studente medicine. Kao lekar na bojnom polju bio je višestruko odlikovan. Neka od odlikovanja su: zlatna i srebrna medalja za hrabrost, orden Belog orla sa mačevima i orden Svetog Save I reda. Autor je više od deset knjiga, preko pedeset naučnih radova, a pored nauke aktivno se bavio sportom i propagirao ga. Profesor doktor Đorđe Nešić sahranjen je na beogradskom Novom groblju, a dotadašnja Očna klinika 1970. godine, njemu u čast, promenila je naziv u „Klinika za očne bolesti Prof. dr Đorđe Nešić“.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1889. godine rođen je revolucionar, sovjetski obaveštajac i koordinator operativnih akcija Kominterne, Mustafa Golubić;
1907. godine umro je srpski novinar, pisac i jedan od osnivača i vođa Narodne radikalne stranke, Pera Todorović;
1912. godine završena je Kumanovska bitka u Prvom svetskom ratu;
1961. godine umro je Milan Stojadinović, srpski političar, pravnik, ekonomista, profesor univerziteta, ministar finansija u tri navrata, predsednik vlade Kraljevine Jugoslavije i predsednik Jugoslovenske radikalne zajednice;
1976. godine umro je istoričar Georgije Ostrogorski.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Gostovanje u emisiji "Tri tačke"
Prethodni članak

Gostovanje u emisiji "Tri tačke" autorke Ivane Zarić na televiziji „N1"

Marko_vukobrat_jaric
Naredni članak

Umro je fizičar Marko Vukobrat Jarić