ЉудиНа данашњи дан

Умро је оснивач Очне клинике у Београду – Ђорђе Нешић

На данашњи дан, 24. октобра 1959. године умро је лекар офталмолог, оснивач Очне клинике и редовни професор Медицинског факултета у Београду и академик, Ђорђе Нешић. Рођен је 1873. године у Шапцу, одакле се породица преселила у Лозницу, где је похађао основну школу, да би се потом вратио у Шабац и завршио гимназију. Медицину је студирао од 1890. у Москви, где је и наставио са специјализацијом из очних болести. По завршеном школовању вратио се у Београд и укључио у рад Српског лекарског друштва. Једно време је радио као очни лекар при војсци, потом је био на Очном одељењу Опште државне болнице у Београду, где је убрзо постао и шеф одељења, па је на тој позицији остао до 1921. године. Те године је основао Очну клинику при Медицинском факултету у Београду, а он је годину дана раније већ почео са радом и веома се ангажовао око њеног оснивања. Изабран је за редовног професора и управника Очне клинике, што је остао до пензионисања 1955. године, са паузом током Другог светског рата. Ђорђе Нешић сматра се оснивачем офталмологије код нас, а пошто је поред медицине студирао и физику, и интересовао се за конструкцију електромагнета, према његовим инструкцијама направљено је неколико џиновских електромагнета, захваљујући којима је било могуће издвојити магнетска страна тела из ока. Бавио се такође и ткивном терапијом, а при крају каријере посветио се организацији на сузбијању трахома у ендемским крајевима тадашње Југославије, као и профилакси очних повреда. За редовног члана САНУ изабран је 1947. године, а био је и члан неколико иностраних офталмолошких друштава. Такође је написао и први уџбеник из очних болести за студенте медицине. Као лекар на бојном пољу био је вишеструко одликован. Нека од одликовања су: златна и сребрна медаља за храброст, орден Белог орла са мачевима и орден Светог Саве I реда. Аутор је више од десет књига, преко педесет научних радова, а поред науке активно се бавио спортом и пропагирао га. Професор доктор Ђорђе Нешић сахрањен је на београдском Новом гробљу, а дотадашња Очна клиника 1970. године, њему у част, променила је назив у „Клиника за очне болести Проф. др Ђорђе Нешић“.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1889. године рођен је револуционар, совјетски обавештајац и координатор оперативних акција Коминтерне, Мустафа Голубић;
1907. године умро је српски новинар, писац и један од оснивача и вођа Народне радикалне странке, Пера Тодоровић;
1912. године завршена је Кумановска битка у Првом светском рату;
1961. године умро је Милан Стојадиновић, српски политичар, правник, економиста, професор универзитета, министар финансија у три наврата, председник владе Краљевине Југославије и председник Југословенске радикалне заједнице;
1976. године умро је историчар Георгије Острогорски.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Гостовање у емисији "Три тачке"
Претходни чланак

Гостовање у емисији "Три тачке" ауторке Иване Зарић на телевизији „N1"

Marko_vukobrat_jaric
Наредни чланак

Умро је физичар Марко Вукобрат Јарић