Da se ne zaboraviZanimljivosti

SIMBOL I ZAŠTITNI ZNAK GOTOVUŠE NA KOSOVU I METOHIJI

Krst se nalazi na brdu Čuka i predstavlja simbol i zaštitni znak mesta Gotovuša na Kosovu i Metohiji. Visok je 6 metara i smatra se da čuva Gotovušane od zla, nesreća, od neprijatelja, i kao da poručuje da su vera i tradicija održale ove ljude.

26857205_1068447543331643_1889725585_n

Postoje dva predanja o podizanju krsta u Gotovuši. Jedna legenda kaže da je selo dva puta izgorelo, da bi meštani potom podigli krst kako bi ih Bog sačuvao od ljudskih i neljudskih zala. Po drugom narodnom verovanju, u davna vremena u selu su se rađala zdrava deca koja su se kasnije razboljevala. Meštani su zbog toga tražili savet od lokalnog sveštenika. On im je savetovao da upregnu u plug dva vola blizanca, da na mestu gde budu zaorali i završe krug, a da izoru brazdu oko celog sela, te da u centru kruga naprave krst. Meštani su tako i uradili, a materijal za krst dovukoše iz obližnje reke.

Tako je krst sačuvao Gotovušu i njenu decu. I tako opstade selo sa krstom čuvarem, opstade i danas kada više nijedan Srbin nije siguran da može opstati na Kosovu, a još manje u Metohiji.

Krst danas predstavlja simbol i zaštitni znak Gotovuše, a posećuje ga veliki broj ljudi iz svih krajeva Srbije i sveta.

Tekst i fotografije: http://gotovusa.net

Print Friendly, PDF & Email
Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

1974_vma-01
Prethodni članak

Osnovana je preteča VMA u Beogradu

gradimir-s-4
Naredni članak

Rođen je književnik Gradimir Stojković