Да се не заборавиЗанимљивости

СИМБОЛ И ЗАШТИТНИ ЗНАК ГОТОВУШЕ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

Крст се налази на брду Чука и представља симбол и заштитни знак места Готовуша на Косову и Метохији. Висок је 6 метара и сматра се да чува Готовушане од зла, несрећа, од непријатеља, и као да поручује да су вера и традиција одржале ове људе.

26857205_1068447543331643_1889725585_n

Постоје два предања о подизању крста у Готовуши. Једна легенда каже да је село два пута изгорело, да би мештани потом подигли крст како би их Бог сачувао од људских и нељудских зала. По другом народном веровању, у давна времена у селу су се рађала здрава деца која су се касније разбољевала. Мештани су због тога тражили савет од локалног свештеника. Он им је саветовао да упрегну у плуг два вола близанца, да на месту где буду заорали и заврше круг, а да изору бразду око целог села, те да у центру круга направе крст. Мештани су тако и урадили, а материјал за крст довукоше из оближње реке.

Тако је крст сачувао Готовушу и њену децу. И тако опстаде село са крстом чуварем, опстаде и данас када више ниједан Србин није сигуран да може опстати на Косову, а још мање у Метохији.

Крст данас представља симбол и заштитни знак Готовуше, а посећује га велики број људи из свих крајева Србије и света.

Текст и фотографије: http://gotovusa.net

Print Friendly, PDF & Email
Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

1974_vma-01
Претходни чланак

Основана је претеча ВМА у Београду

gradimir-s-4
Наредни чланак

Рођен је књижевник Градимир Стојковић