AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je teatrolog i novinar Borivoje Bora Glišić

Na današnji dan, 31. decembra 1908. godine u Kragujevcu je rođen pozorišni kritičar, književnik, teatrolog, prevodilac i novinar Borivoje Bora Glišić.

Iako je studirao prava na Sorboni, privalačila ga je umetnost, te se opredelio za pozorišnu umetnost i književnost. Nakon studija, putovanja po mnogim evropskim gradovima i upoznavanja sa pozorištem, zaposlio se kao novinar u Politici i bio je jedno vreme njihov dopisnik iz Londona. Tokom Drugog svetskog rata ilegalno je boravio u Srbiji, a 1944. godine bio postavljen za upravnika pozorišta u Kragujevcu. Potom  je bio urednik Glasa i Duge. Pisao pozorišne kritike za NIN, Politiku, Borbu i druge listove i časopise, ostavivši radove koji pružaju sliku pozorišnog života kod nas tokom pedesetih i šezdesetih godina. Takođe se bavio i prevođenjem, najviše sa francuskog i engleskog jezika.

Borivoje Glišić je umro 11. decembra 1988. godine u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1931. godine rođen je klarinetista Božidar Boki Milošević;
2009. godine umro je prvak Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Rade Vučić;
2013. godine umro je pravnik, profesor i akademik Ljubomir Tadić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Žanka Stokić 1907. godine
Prethodni članak

ŽANKA STOKIĆ: PRVA „GOSPOĐA MINISTARKAˮ

merenja
Naredni članak

Počela su meteorološka merenja u Srbiji