АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је театролог и новинар Боривоје Бора Глишић

На данашњи дан, 31. децембра 1908. године у Крагујевцу је рођен позоришни критичар, књижевник, театролог, преводилац и новинар Боривоје Бора Глишић.

Иако је студирао права на Сорбони, привалачила га је уметност, те се определио за позоришну уметност и књижевност. Након студија, путовања по многим европским градовима и упознавања са позориштем, запослио се као новинар у Политици и био је једно време њихов дописник из Лондона. Током Другог светског рата илегално је боравио у Србији, а 1944. године био постављен за управника позоришта у Крагујевцу. Потом  је био уредник Гласа и Дуге. Писао позоришне критике за НИН, Политику, Борбу и друге листове и часописе, оставивши радове који пружају слику позоришног живота код нас током педесетих и шездесетих година. Такође се бавио и превођењем, највише са француског и енглеског језика.

Боривоје Глишић је умро 11. децембра 1988. године у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1931. године рођен је кларинетиста Божидар Боки Милошевић;
2009. године умро је првак Балета Народног позоришта у Београду Раде Вучић;
2013. године умро је правник, професор и академик Љубомир Тадић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Жанка Стокић 1907. године
Претходни чланак

ЖАНКА СТОКИЋ: ПРВА „ГОСПОЂА МИНИСТАРКАˮ

merenja
Наредни чланак

Почела су метеоролошка мерења у Србији