Na današnji dan

Umro je vojvoda Stevan Petrović Knićanin

Na današnji dan, 26. maja 1855. godine, od posledica moždanog udara umro je vojvoda Stevan Petrović Knićanin.

Rođen je februara 1807. godine u mestu Knić, kod Kragujevca, po čemu je i dobio nadimak. U mladosti je postao gardista Miloša Obrenovića, pa načelnik Jaseničkog sreza, i od  1839. godine načelnik Smederevskog okruga.

Za vreme vladavine kneza Aleksandra Karađorđevića bio je komandant srpskih dobrovoljaca u Vojvodini 1848. godine, i istakao se u bitkama kod Pančeva i Vršca, te je po povratku u Srbiju naredne godine dobio titulu vojvode, koju je do tog trenutka imao jedino Toma Vučić Perišić.

Takođe je bio i Vitez krsta Marije Terezije, najvećeg austrijskog vojničkog ordena, a njegovom pogrebu je, pored kneza Aleksandra i mnogih srpskih velikodostojnika, činovnika i naroda, po naređenju austrijskog cara Franca Jozefa prisustvovala i delegacija od 80 oficira iz svih pukova u Vojvodini.

Ime vojvode Knićanina danas nose ulice u mnogim gradovima Srbije.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1905. godine osnovano je Udruženje književnika Srbije;
1908. godine rođen je književnik i reditelj Milan Đoković;
1946. godine rođen je pesnik Miroslav Maksimović;
1955. godine u Beograd je doputovala delegacija Sovjetskog Saveza na čelu sa prvim sekretarom CK KPSS Nikitom Hruščovim. Bila je to prva zvanična poseta predstavnika SSSR-a Jugoslaviji, posle 1948. godine. Na kraju razgovora, potpisana je Beogradska deklaracija, kojom su normalizovani međudržavni odnosi;
1987. godine umro je slikar, likovni kritičar, istoričar umetnosti i profesor Aleksa Čelebonović;
1997. godine umro je reditelj, glumac i pedagog Bratislav Bata Miladinović.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Screenshot_1
Prethodni članak

VUK KARADŽIĆ: O VJEŠTICAMA

Screenshot_1
Naredni članak

Srpske legende: TERAZIJE