AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je političar, pravnik i advokat Jovan Avakumović

Na današnji dan, 3. avgusta 1928. godine u Rogaškoj Slatini umro je političar, pravnik i advokat Jovan Avakumović.

Rođen je 1841. godine u Beogradu, gde je završio gimnaziju i Pravni fakultet. U Nemačku je otišao 1862. godine i naredne tri godine slušao je predavanja iz pravne i državne nauke na nemačkim univerzitetima u Hajdelbergu i Berlinu, kao i na švajcarskom univerzitetu u Cirihu. Zatim je boravio u Parizu, da bi se 1866. vratio u Beograd.

Tu je postavljen za sekretara Kasacionog suda, potom je bio načelnik Ministarstva unutrašnjih dela od 1876. do 1880, a 1880. i ministar pravde u Ristićevoj vladi. Po donošenju ustava iz 1888, više godina je bio poslanik i vođa liberalne opozicije u Skupštini, a kada je Jovan Ristić kao namesnik podneo ostavku u liberalnoj stranci, Avakumović je 1889. izabran za novog vođu stranke. Za predsednika vlade i ministra inostranih poslova izabran je 1892. godine. Njegova vlada je kasnije bila tužena državnom sudu zbog brojnih kršenja zakona i ustava, ali se Avakumović kao vešt advokat dobro branio pred sudom i početkom 1894.godine kralj je amnestirao Avakumovićevu vladu.

Bio je uključen i u zaveru koja je dovela do Majskog prevrata, a nakon toga je postao predsednik revolucionarne vlade, koja je izabrala Petra Karađorđevića za kralja Srbije i ponovo uspostavila ustav iz 1888. Do oktobra 1903. je bio predsednik vlade, nakon čega se povukao iz politike.

Bio je redovni član Srpskog učenog društva i Srpske kraljevske akademije, kao i nosilac više odlikovanja.

Važio je za jednog od najpoznatijih advokata u Beogradu, podjednako cenjen i kao pravnik i kao govornik.

Objavio je mnoge rasprave iz kaznenog prava, a takođe izdao i prvi srpski sistematski udžbenik iz krivičnog prava.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1854. godine rođen je trgovac i dobrotvor Vladimir Matijević;
1903. godine rođen je učitelj, književnik i publicista Dušan Baranin;
1914. godine Nemačka je objavila rat Francuskoj;
1945. godine rođen je lingvista, profesor i akademik Slobodan Remetić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Piva
Prethodni članak

Knjiga „Vremena slavnijehˮ – čuvar sjećanja na pivske stradalnike

Podloga - Copy - Copy - Copy - Copy - Copy - Copy
Naredni članak

MISAO DANA