AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je pisac i episkop Platon Atanacković

Na današnji dan, 3. maja 1867. godine u Novom Sadu je umro pisac i episkop Platon Atanacković.

Rođen je 21. jula 1788. godine u Somboru, kao Pavle, gde je i počeo svoje školovanje koje je nastavio u Sremskim Karlovcima, u kojima je položio učiteljski ispit, i potom se zaposlio kao učitelj u Somboru, oženio i bio rukopoložen za đakona.

Bio je i profesor srpske preparandije u Sentandreji i Somboru, a pošto je postao udovac, odlučio je da se zakaluđeri, što je i ostvario nakon isposništva u manastiru Krušedolu, i 1829. godine postao iguman i arhimandrit prvo u Šišatovu, pa u Bezdinu, da bi deset godina kasnije postao budimski episkop.

Takođe je bio i veliki srpski dobrotvor, pa je tako u Fond za osnivanje srpske pravne akademije u Novom Sadu dao svoju kuću, Srpskoj novosadskoj gimnaziji je kupio štampariju, osnovao je internat za siromašne učenike Preparandije, ustanovio školu, svoju ličnu biblioteku poklonio Biblioteci Matice srpske, zaveštao zdanja za Srpsku akademiju, pomogao pozorište i druge ustanove.

Iza sebe je ostavio više od četrdeset književnih radova, bio je predsednik Matice srpske, počasni član ruskog Obščestva istorji i drevnostej pri univerzitetu u Moskvi, češkog muzeja u Pragu i Društva srpske slovesnosti u Beogradu.

Izdao je više udžbenika i preveo mnoge knjige, a smatra se da je neke iz Starog zaveta prvi preveo na srpski jezik. Platon Atanacković je sahranjen na novosadskom Almaškom groblju, gde je sam sebi podigao crkvicu-kapelu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1885. godine umro je knez Aleksandar Karađorđević;
1922. godine rođen je snimatelj Milorad Marković;
1925. godine rođena je glumica Olivera Marković;
1961. godine rođen je glumac Milorad Mandić Manda;
1974. godine umrla je etnomuzikolog Ljubica Janković;
1982. godine umrla je slikarka Liza Marić Križanić;
2007. godine umro je dramaturg Slobodan Novaković;
2016. godine umrla je slikarka i kantautorka Jadranka Stojaković.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

marin_drzic-kip0-zivot
Prethodni članak

Umro je dubrovački renesansni pisac Marin Držić

Screenshot_1
Naredni članak

DUČIĆ: O KARAKTERU