AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je pesnik Stevan Vladislav Kaćanski

Na današnji dan, 16. maja 1890. godine u Beogradu je umro književnik Stevan Vladislav Kaćanski.

Rođen je 1. januara 1829. godine u današnjem Srbobranu, gde je i započeo svoje školovanje. Nakon gimnazije u Sremskim Karlovcima i Segedinu, kratko je studirao Filozofski fakultet u Pešti, te potom upisao prava u Jegri i završio ih u Zagrebu.

Studije je prekinuo 1848. godine da bi učestvovao u revoluciji u Mađarskoj, tokom koje se pored učestvovanja na Majskoj skupštini i u borbama, istakao i pisanjem patriotskih pesama.

Od 1857. godine je živeo u Srbiji, učestvovao u političkom životu, radio kao profeor u gimnazijama i nastavio da piše i objavljuje pesme pod pseudonimom Stari Bard.

Kao veliki patriota je učestvovao i u sukobima posle događaja na Čukur-česmi i u Srpsko-turskom ratu 1876-1877. godine. Bio je takođe pokretač lista Velika Srbija, jedan od osnivača Društva Sveti Sava i član Društva srpske slovesnosti.

Stevan Vladislav Kaćanski je uz sve počasti prvobitno sahranjen na Tašmajdanskom groblju, odakle su mu posmrti ostaci potom preneti na novoizgrađeno Novo groblje i sahranjeni u Aleji velikana, gde se i danas nalaze.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1898. godine rođen je književnik i diplomata Rastko Petrović;
1898. godine rođena je pesnikinja i akademik Desanka Maksimović;
1931. godine rođen je fudbaler i trener Vujadin Boškov;
1972. godine svečano je pušten u rad hidroenergetski i plovidbeni sistem Đerdap;
1918. godine umro je matematičar, profeor i akademik Bogoljub Stanković.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Stevan_Sremac
Prethodni članak

STEVAN SREMAC – ČIČA ILIJA

mijac
Naredni članak

Rođen je reditelj Dejan Mijač