AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umrla je slikarka Beta Vukanović

Na današnji dan, 31. oktobra 1972. godine u Beogradu je umrla slikarka Beta Vukanović.

Rođena je 18. aprila 1872. godine u Bambergu, u Nemačkoj, kao Babet Bahmajer. Nakon osnovne i više ženske škole, upisala se u privatnu slikarsku školu u Minhenu, gde je upoznala Ristu Vukanovića, za koga se potom udala i prešla da živi u Beograd.

Godine 1898. je prvi put izlagala u Beogradu, zajedno sa svojim mužem, a sa njima je u sali Narodne skupštine izlagao i vajar Simeon Roksandić. Od prodaje slike kralju Milanu su kupili plac na Dorćolu, gde su potom sagradili kuću. Naredne godine su dobili dozvolu od Ministarstva prosvete da naslede prvu srpsku slikarsko-crtačku školu od njenog osnivača Kirila Kutlika, posle njegove smrti, pa su ubrzo počeli i sa pedagoškim radom.

Škola je radila sve do Prvog svetskog rata, a 1905. godine je prerasla u Umetničko-zanatsku školu iz koje su izašli mnogi budući slikari. Beta je takođe izlagala i bila nagrađena na Svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine, učestvovala je u osnivanju Društva srpskih umetnika Lada 1904. godine i redovno izlagala na njihovim izložbama, a 1958. je izabrana za doživotnog počasnog predsednika tog društva.

U balkanskim ratovima je radila kao dobrovoljna bolničarka i zbog znanja stranih jezika asistirala stranim lekarima, pa je nagrađena Ordenom za negu ranjenika i bolesnika i Medaljom za usluge Crvenom krstu Srbije.

Tokom Prvog svetskog rata je, sa mužem, preko Soluna stigla do Francuske, gde je Rista 1918. godine i preminuo. Sahranjen je na vojničkom groblju u Tijeu, a Beta se naredne godine vratila u Srbiju. Kuću u kojoj su živeli je prodala, a ona se preselila u Dom učenica u Beogradu i tamo radila kao nastavnica crtanja, dok je atelje dobila kasnije u zgradi Kolarčevog narodnog univerziteta.

Što se njenog stvaralaštva tiče, bila je jedna od najznačajnijih plenerista, a slikala je i portrete, mrtve prirode, grafike i karikature.

Pored spomenutih, Beta Vukanović je dobila i mnoge druge nagrade i priznanja, a testamentom je Muzeju grada Beograda ostavila 247 slika, pastela, akvarela i crteža, što zajedno sa predmetima iz njenog ateljea, medaljama, ordenjem i ukazima, čini legat ove umetnice.

Slikala je i stvarala sve do kraja života, do svoje 101. godine, a sahranjena je na Novom groblju u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1851. godine umro je vladika i vladar Crne Gore, i jedan od najvećih srpskih književnika, Petar II Petrović Njegoš;
1854. godine rođen je trgovac i jedan od najvećih dobrotvora Beogradskog univerziteta, Luka Ćelović;
1927. godine rođen je istoričar Branko Petranović;
1928. godine rođen je reditelj Miomir Miki Stamenković;
1971. godine počeo je prvi Beogradski džez festival.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Dimitrije-Vucenov
Prethodni članak

Rođen je književni kritičar i profesor Dimitrije Vučenov

800px-Miloš_Crnjanski_1914
Naredni članak

NESTRPLJIVOST MILOŠA CRNJANSKOG