AktuelnostiDogađajiNa današnji dan

Telo Jovana Dučića preneto je u Trebinje

Na današnji dan, 22. oktobra 2000. godine, posmrtni ostaci pesnika Jovana Dučića preneti su 57 godina nakon njegove smrti iz američkog mesta Libertivil i sahranjeni u rodnom Trebinju.

Veliki pesnik preminuo je 7. aprila 1943. godine u Geriju u državi Indijani, gde je sahrana prvobitno obavljena, ali je potom, iste te godine, prenet u portu srpskog Manastira Svetog Save u Libertvilu. Nema podataka da je tada bio balsamovan, ali je njegovo telo kada je izvršena ekshumacija bilo čitavo, kao na fotografiji od pre više od pola veka. Dučićevi posmrtni ostaci preneti su u tadašnju Jugoslaviju i izloženi u Sabornoj crkvi, gde je patrijarh srpski održao liturgiju, nakon čega su preko Crne Gore stigli do Trebinja. Tako je Jovan Dučić, po sopstvenoj želji, sahranjen na brdu iznad rodnog grada, u crkvi sagrađenoj po uzoru na kosovsku Gračanicu – hercegovačkoj Gračanici.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1922. godine rođen je istoričar i akademik Radovan Samardžić;
1922. godine umro je novinar, političar i književnik Jaša Tomić;
1927. godine umro je pisac Borisav Bora Stanković;
1967. godine umro je geograf, profesor i akademik Borvoje Ž. Milojević.

 

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

download
Prethodni članak

Desanka Maksimović govori „Krvavu bajkuˮ

Jasa-Tomic
Naredni članak

Rođen je novinar, političar i književnik Jaša Tomić