AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođena je književnica Mirjana Stefanović

Na današnji dan, 24. oktobra 1939. godine u Nišu je rođena književnica Mirjana Stefanović.

Školovala se u Novom Sadu, Beogradu i Delhiju u Indiji, postavši magistar engleske književnosti.

Radila je kao novinar na Trećem programu Radio-Beograda, bila redaktor u Dečijoj redakciji, urednica u Nolitu, osnivač biblioteke Raspust, glavna urednica edicije Prva knjiga Matice srpske i član redakcije Letopisa.

Njen stvaralčki opus čine pesme, priče, romani, knjige za decu i dramski tekstovi, a takođe je sa engleskog jezika na srpski prevela i nekoliko indijskih romana.

Mirjana Stefanović je za svoja dela, koja su uvrštena u više antologija, dobila mnoga priznanja i nagrade, među kojima su nagrada Politikinog zabavnika, Zmajevih dečjih igara, Desanka Maksimović, Zlatni ključ Smedereva i druge.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1891. godine rođen je revolucionar i sovjetski obaveštajac Mustafa Golubić;
1907. godine umro je srpski novinar, pisac i jedan od osnivača i vođa Narodne radikalne stranke Pera Todorović;
1912. godine završena je Kumanovska bitka;
1929. godine rođen je violinista, dirigent i profesor Aleksandar Pavlović;
1959. godine umro je lekar oftalmolog, osnivač Očne klinike, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i akademik Đorđe Nešić;
1961. godine umro je političar, pravnik, ekonomista, profesor univerziteta, ministar finansija u tri navrata, predsednik vlade Kraljevine Jugoslavije i predsednik Jugoslovenske radikalne zajednice Milan Stojadinović;
1976. godine umro je istoričar, profesor i akademik Georgije Ostrogorski.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

FOTO: Vikipedija
Prethodni članak

LJUBIČICA

Screenshot_1
Naredni članak

Sveti vladika Nikolaj: REČI GOSPODNJE