AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođena je glumica Zorka Todosić

Na današnji dan, 1. aprila 1864. godine, u Novom Sadu je rođena glumica Zorka Kolarović, kasnije Todosić.

S obzirom da je poticala iz glumačke porodice, sasvim je prirodna njena ljubav prema pozorištu i sceni, na kojoj se prvi put pojavila sa četiri godine, 1868, kada su se preselili u Beograd.

Nakon osnovne škole završila je Višu žensku školu u Beogradu, a glumu je učila od Davorina Jenka i Toše Jovanovića, te posle gimnazije postala volonter i 1877. godine dobila prvu profesionalnu ulogu u Narodnom pozorištu. Ubrzo je postala jedna od najpoznatijih i najomiljenijih glumica, kako publici, tako i kolegama, rediteljima, kritičarima… Pored brojnih uloga iz pera naših i stranih pisaca, ostala je zapamćena i kao prva Koštana Bore Stankovića.

Nažalost, 1913. godine pojavili su joj se prvi znaci bolesti. Poslednji put na sceni Narodnog pozorišta zaigrala je pred izbijanje Prvog svetskog rata, a poslednju ulogu imala 1915. godine u Skoplju. U prestonicu se vratila 1919, ali se odmah, penzionisala i povukla iz javnog života.

Zorka Todosić, ili pravilnije Teodosijević, umrla je 28. decembra 1936. godine u Beogradu, potpuno zaboravljena od većine svojih sugrađana, a na sahrani joj je poslednje reči uputila njena naslednica Žanka Stokić.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1924. godine rođen je glumac Miodrag Petrović Čkalja;
1935. godine rođen je režiser Vojislav Rakonjac Kokan;
1959. godine rođena je arhitekta i muzičar Margita Stefanović;
1970. godine osnovan je Radio Studio B;
2008. godine umro je novinar i jedan od osnivača TV Beograd, Svetolik Mitić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

dr Svetislav Stefanović (fotografija snimljena tridesetih godina)
Prethodni članak

SVETISLAV STEFANOVIĆ – LEKAR PESNIČKE DUŠE

Foto izvor: VIDOVDAN http://www.vidovdan.org/istorija/cetnik-zivana-terzic-ja-sam-sa-puskom-izisla-iz-srbije-hocu-sa-puskom-i-da-udjem-u-srbiju/?script=lat
Naredni članak

ŽIVANA TERZIĆ – HEROINA KOMITSKE AKCIJE I VELIKOG RATA