АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је сликар и академик Стеван Тодоровић

На данашњи дан, 13. априла 1832. године у Новом Саду је рођен сликар, ерудита и академик Стеван Тодоровић.

Након основне школе и гимназије у Сегедину, уписао је студије сликарства у Бечу, које је наставио потом  и у приватним атељеима Валдмилера и Рала, после чега се настанио у Београду.

Почетак његовог уметничког стварања везан је за романтизам са финим осећајем за колорит, да би се касније потпуно окренуо хладном академском сликарском стилу.

У свом широком сликарском опусу бавио се различитим сликарским родовима, од црквеног и историјског сликарства, преко бројних портрета до пејзажа.

Тодоровић је припадао генерацији српских уметника која је у другој половини XIX века подизала Београд и од једне турске вароши стварала европски град, те скоро да нема области друштвеног, културног и уметничког деловања, почев од музике, театра, спорта, преко примењеног стваралаштва и педагогије, до сликарства, графике, скулптуре, па чак и рестаурације слика, у коме овај човек није оставио дубок траг.

Године 1857, основао је сликарску и цртачку школу и позоришну трупу, где су ученици поред цртања добијали и знања из музике, књижевности и естетике, а организовани су и часови телесног вежбања и мачевања.

Школа се налазила на Косанчићевом венцу бр. 2, у кући сликара Милије Марковића Распопа, у згради у којој је касније била Народна библиотека (изгорела у бомбардовању 1941. године).

На позив кнеза Милоша je постао васпитач његовог ванбрачног сина Велимира, а од 1864. године je био у браку са Полексијом, ћерком Матије Бана.

Тодоровић се бавио и спортом и био оснивач Првог српског друштва за гимнастику и борење, Београдског гимнастичког друштва Соко и Савеза соколских друштава Душан Силни.

Био је члан и дугогодишњи председник Београдског певачког друштва, а у сарадњи са Корнелијем Станковићем  приредио је и прве вокалне концерте у Србији.

Ангажовао се на оснивању српског дилетантстког позоришта, наступао је као глумац, режирао и сарађивао са Народним позориштем као сценограф.

Својим покушајем груписања и периодизације српске уметности у оквиру публикације Колико и каквих живописних слика има у Београдским јавним збиркама дао је допринос и на том пољу.

Био је члан Српске краљевске академије, Петроградске академије художества и Академије у Катанији. Међу његовим сликама се истичу портрети Корнелија Станковића, Мише Анастасијевића, чланова династије Обреновић, као и бројних истакнутих књижевника, научника и трговаца тог времена.

Такође се бавио и осликавањем иконостаса, међу којима су они у Топчидеру, Идвору и Опову, а сликао је и призоре необичне тематике, као што је композиција Гимнастичко друштво.

Стеван Тодоровић, свестрани уметник и ерудита, преминуо је 22. маја 1925. године у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1826. годинe рођен је економиста и министар просвете и финансија Коста Цукић;
1843. године умро је сликар Георгије Бакаловић;
1946. године рођен је глумац Јосиф Татић;
1948. године рођен је књижевник Раша Ливада.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Владимир Ћоровић
Претходни чланак

Погинуо је историчар и академик Владимир Ћоровић

51556300_1450019091802120_160950819926048768_n
Наредни чланак

МИСАО ДАНА