AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je slikar i akademik Stevan Todorović

Na današnji dan, 13. aprila 1832. godine u Novom Sadu je rođen slikar, erudita i akademik Stevan Todorović.

Nakon osnovne škole i gimnazije u Segedinu, upisao je studije slikarstva u Beču, koje je nastavio potom  i u privatnim ateljeima Valdmilera i Rala, posle čega se nastanio u Beogradu.

Početak njegovog umetničkog stvaranja vezan je za romantizam sa finim osećajem za kolorit, da bi se kasnije potpuno okrenuo hladnom akademskom slikarskom stilu.

U svom širokom slikarskom opusu bavio se različitim slikarskim rodovima, od crkvenog i istorijskog slikarstva, preko brojnih portreta do pejzaža.

Todorović je pripadao generaciji srpskih umetnika koja je u drugoj polovini XIX veka podizala Beograd i od jedne turske varoši stvarala evropski grad, te skoro da nema oblasti društvenog, kulturnog i umetničkog delovanja, počev od muzike, teatra, sporta, preko primenjenog stvaralaštva i pedagogije, do slikarstva, grafike, skulpture, pa čak i restauracije slika, u kome ovaj čovek nije ostavio dubok trag.

Godine 1857, osnovao je slikarsku i crtačku školu i pozorišnu trupu, gde su učenici pored crtanja dobijali i znanja iz muzike, književnosti i estetike, a organizovani su i časovi telesnog vežbanja i mačevanja.

Škola se nalazila na Kosančićevom vencu br. 2, u kući slikara Milije Markovića Raspopa, u zgradi u kojoj je kasnije bila Narodna biblioteka (izgorela u bombardovanju 1941. godine).

Na poziv kneza Miloša je postao vaspitač njegovog vanbračnog sina Velimira, a od 1864. godine je bio u braku sa Poleksijom, ćerkom Matije Bana.

Todorović se bavio i sportom i bio osnivač Prvog srpskog društva za gimnastiku i borenje, Beogradskog gimnastičkog društva Soko i Saveza sokolskih društava Dušan Silni.

Bio je član i dugogodišnji predsednik Beogradskog pevačkog društva, a u saradnji sa Kornelijem Stankovićem  priredio je i prve vokalne koncerte u Srbiji.

Angažovao se na osnivanju srpskog diletantstkog pozorišta, nastupao je kao glumac, režirao i sarađivao sa Narodnim pozorištem kao scenograf.

Svojim pokušajem grupisanja i periodizacije srpske umetnosti u okviru publikacije Koliko i kakvih živopisnih slika ima u Beogradskim javnim zbirkama dao je doprinos i na tom polju.

Bio je član Srpske kraljevske akademije, Petrogradske akademije hudožestva i Akademije u Kataniji. Među njegovim slikama se ističu portreti Kornelija Stankovića, Miše Anastasijevića, članova dinastije Obrenović, kao i brojnih istaknutih književnika, naučnika i trgovaca tog vremena.

Takođe se bavio i oslikavanjem ikonostasa, među kojima su oni u Topčideru, Idvoru i Opovu, a slikao je i prizore neobične tematike, kao što je kompozicija Gimnastičko društvo.

Stevan Todorović, svestrani umetnik i erudita, preminuo je 22. maja 1925. godine u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1826. godine rođen je ekonomista i ministar prosvete i finansija Kosta Cukić;
1843. godine umro je slikar Georgije Bakalović;
1946. godine rođen je glumac Josif Tatić;
1948. godine rođen je književnik Raša Livada.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Vladimir Ćorović
Prethodni članak

Poginuo je istoričar i akademik Vladimir Ćorović

51556300_1450019091802120_160950819926048768_n
Naredni članak

MISAO DANA