AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je reditelj, književnik i slikar Živojin Pavlović

Na današnji dan, 15. aprila 1933. godine u Šapcu je rođen slikar, književnik, profesor i jedan od najznačajnijih domaćih reditelja takozvanog „crnog talasa“, Živojin Pavlović. Detinjstvo je proveo po različitim mestima u Srbiji, a nakon studija Primenjenih umetnosti u Beogradu, počeo je da režira. Prvi amaterski film snimio je 1958. godine, a tri godine kasnije završio je i svoj prvi igrani film, Žive vode iz omnibusa Kapi, vode, ratnici, za koji je dobio specijalnu nagradu žirija na Filmskom festivalu u Puli. Narednih godina je za svoje filmove dobio mnoge nagrade, među kojima su „Srebrni medved“ u Berlinu za film Buđenje pacova, nekoliko „Zlatnih arena“ u Puli ( Buđenje pacova, Kad budem mrtav i beo, Crveno klasje, Hajka, Zadah tela ), Nagrada u Karlovim Varima za film Kad budem mrtav i beo, „Zlatni lav“ u Veneciji za film Zaseda i druge. Bavio se i pisanjem, te je objavio više od trideset knjiga i takođe bio nagrađivan – Nagrada „Isidora Sekulić“ za knjigu pripovedaka Dve večeri u jeseni, „Andrićeva nagrada“ za knjigu pripovedaka Kriške vremena i  dve NIN-ove nagrade za romane Zid smrti i Lapot. Živojin Pavlović preminuo je 29. novembra 1998. godine u Beogradu.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:

1913. godine rođen je književnik i prevodilac Tanasije Mladenović;
1941. godine vlada Kraljevine Jugoslavije sa Petrom II Karađorđevićem je napustila zemlju;
1971. godine, od posledica ranjavanja, umro je diplomata i narodni heroj Vladimir Rolović;
1979. godine, veliki zemljotres, u kome je poginulo i povređeno na stotine ljudi, a desetine hiljada njih ostalo bez kuće, pogodio je Crnu Goru.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Sima_Pandurovic_(1883—1960)
Prethodni članak

Rođen je pisac Sima Pandurović

1944.
Naredni članak

Saveznici su bombardovali Beograd na Uskrs 1944. godine