AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je profesor i akademik Slobodan Ribnikar

Na današnji dan, 24. maja 1929. godine u Beogradu je rođen profesor i akademik Slobodan Ribnikar.  Doktorirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu, 1958. godine, a oblast rada bila mu je fizička hemija. Bio je profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu, redovni član SANU, član Unije evropskih hemijskih časopisa, Srpskog hemijskog društva, Društva fizikohemičara Srbije, Odbora za fizičku hemiju i Međuakademijskog odbora za molekularna istraživanja. U SANU je obavljao funkciju zamenika sekretara Odeljenja prirodno-matematičkih nauka i zamenika sekretara Odeljenja hemijskih i bioloških nauka. Za svoj rad dobio je više odlikovanja, među kojima su Oktobarska nagrada grada Beograda, Orden rada sa crvenom zastavom, kao i brojne povelje i plakete. Ovaj naučnik je svojim vizionarskim i interdisciplinarnim pristupom dao veliki doprinos razvoju fizičko- hemijskih nauka u Srbiji i svetu, i objavio mnoštvo naučnih radova iz oblasti međumolekulskih interakcija i molekulske spektroskopije, koji su veoma zapaženi i citirani u inostranoj naučnoj literaturi. Slobodan Ribnikar preminuo je 15. januara 2008. godine, u Beogradu.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:

1896. godine u Beogradu je u okviru beogradskog Gimnastičkog društva „Soko“ osnovana Loptačka sekcija, što je bio začetak fudbala u tadašnjoj Kraljevini Srbiji;
1875. godine, rođen je Teodor Taranovski, ruski pravnik i istoričar koji je nakon revolucije u Rusiji emigrirao u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, gde je nastavio svoje naučno stvaralaštvo i postao član Srpske kraljevske akademije;
1926. godine u Beogradu je otvorena Univerzitetska biblioteka;
1938. godine rođen je glumac Mihailo Miša Janketić;
1970. godine u Ljubljani je završeno 6. svetsko prvenstvo u košarci, na kome je reprezentacija SFRJ prvi put postala prvak sveta.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Povelja slobodnog i kraljevskog grada Sombora (grb grada i titula carice)
Prethodni članak

Naj@Sombor - Povelja slobodnog i kraljevskog grada Sombora

milutinac
Naredni članak

Streljan je fudbaler i lekar, Milutin Ivković Milutinac