AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je pevač Predrag Gojković Cune

Na današnji dan, 6. novembra 1932. godine je rođen, nedavno preminuli, pevač Predrag Gojković Cune.

Ubrzo po njegovom rođenju porodica se preselila iz Kragujevca u Beograd, gde je Cune završio osnovu školu i gimnaziju, i upisao Trgovačku akademiju, koju zbog pevanja ipak nikada nije završio. Pevačku karijeru je započeo nakon Drugog svetskog rata u Horu Đoka Pavlović, da bi 1948. godine stigao do Radio Beograda. Bio je zatim i član ansambla Milije Spasojevića, sa kojim je na festivalu u Milanu, u konkurenciji mnogobrojnih inostranih izvođača, osvojio drugo mesto, posle čega je nastupao i na festivalima zabavne muzike u Beogradu, Opatiji i Zagrebu.

Ipak, prekretnica u njegovoj karijeri se dogodila 1961. godine, kada je prvi put izveo pesmu Kafu mi, draga, ispeci, koju je naučio od Nade Mamule i potom snimio na singl-ploči, koja je postala prva „zlatnaˮploča u SFRJ i na Balkanu.

Nastavio je da učestvuje i osvaja prve i druge nagrade na festivalima, samo od tada narodne muzike. Takođe je glumio u nekoliko filmova i TV serija, nastupio u opereti Slepi miš u beogradskom Narodnom pozorištu i u predstavi Sveti Georgije ubiva aždahu u Ateljeu 212, i uz Tozovca i Zlatu Petković dugo godina vodio Folk paradu. Tokom svoje duge karijere održao je veliki broj humanitarnih koncerata i dobio mnoge nagrade i priznanja, među kojima su Srebrni lav, Orden zasluga za narod, Posebno priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Srbije, Zlatni mikrofon Radio Beograda, Nagrada za životno delo Kulturno-prosvetne zajednice i druge.

Predrag Gojković Cune je umro 21. jula ove 2017. godine i sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1787. godine rođen je reformator srpskog jezika Vuk Stefanović Karadžić;
1923. godine rođen je književnik i akademik Antonije Isaković;
1950. godine osnovan je Muzej primenjene umetnosti u Beogradu;
1964. godine poginuo je političar Slobodan Penezić Krcun;
1996. godine poginuo je reditelj Dragan Kresoja;
2006. godine umro je slikar, profesor i akademik Radomir Reljić.

 

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

112860_milan-mladenovic-foto-story-press-02-197890485_ff
Prethodni članak

Zoran Kostić Cane nad grobom Milana Mladenovića

Spomenik_Vuku_Karadžiću_u_Beogradu_03
Naredni članak

Otkriven je spomenik Vuku Karadžiću u Beogradu