AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je lingvista i akademik Pavle Ivić

Na današnji dan, 1. decembra 1924. godine u Beogradu je rođen lingvista i akademik Pavle Ivić.

Pavle Ivić bio je redovni profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i Filološkog fakulteta u Beogradu. Govorio je deset jezika i držao predavanja na svim stranama sveta. Pored članstva u SANU, bio je član i Ruske, Američke, Norveške, Austrijske i još nekih akademija nauka, te član Lingvističkog društva Amerike, Matice srpske, Vukove zadužbine, Srpske književne zadruge, Udruženja književnika Srbije i mnogih drugih udruženja i odbora.

Pavle Ivić bio je saradnik brojnih naučnih časopisa kod nas i u inostranstvu. Bio je istaknuti predstavnik savremene slovenske lingvistike. Prvi je lingvista kod nas, a i među prvima u svetu, koji je u dijalektološka proučavanja uveo strukturalističke metode.

Pavle Ivić je umro 19. septembra 1999. godine u Beogradu, a Slavističko društvo Srbije za najbolji rad iz srpske lingvističke slavistike danas dodeljuje nagradu koja nosi njegovo ime.

Njegov otac bio je znameniti istoričar Aleksa Ivić. Lingvista i akademik Milka Ivić bila je njegova supruga, a sin Aleksa Ivić je univerzitetski profesor matematike i član SANU.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1918. godine proglašena je Kraljevina SHS;
1930. godine rođen je glumac Milutin Butković;
1935. godine otvorena je Gradska bolnica u Beogradu, danas KBC Zvezdara;
1955. godine umro je novinar, osnivač i direktor Politike, i prvi direktor TANJUG-a, Vladislav Ribnikar.

 

 

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Jova
Prethodni članak

Rođen je muzičar i glumac Jovan Radovanović

Srpska majka
(Foto: Kvadratura kruga)
Naredni članak

„MAJKA JE GLAGOL OD GLAGOLA RADITIˮ