АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је књижевни критичар и професор Милош Савковић

На данашњи дан, 28. априла 1899. године у Грачцу је рођен књижевник, књижевни критичар и професор Милош Савковић.

Након основне школе, крагујевачке гимназије, студија код Павла Поповића, па у Лајпцигу и Паризу, вратио се у Србију и постао професор у Другој београској гимназији.

Писао је студије о нашим књижевницима и огледе о утицају француских реалиста на развитак реализма код нас, као и уџбеник Југословенске књижевности.

Иако је био лево оријентисан, остао је на дистанци у односу на комунисте, па су му острашћени и са једног и са другог краја замерали критичко држање. То га је довело до тога да је током Другог светског рата, после скривања од специјалне полиције у Београду, склањању од подозривих четника и учествовања у партизанским редова, који су такође били сумњичави према њему, након рањавања септембра 1943. године, пао у руке Калабићевим људима и био мучки убијен.

Данас се по Милошу Савковићу зову улице у више градова у Србији, као и гимназија у Аранђеловцу.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1873. године умро је глумац и редитељ Лаза Телечки;
1918. године, у затвору у Терезину је услед лоших затворских услова, мучења и туберкулозе умро Гаврило Принцип, члан тајне организације Млада Босна и атентатор на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда;
1930. године умро је генерал и војни министар Михаило Живковић Гвоздени;
1962. године свечано је отворен нови аеродром у Сурчину, данас Аеродром Никола Тесла.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

sword-3209229_960_720
Претходни чланак

У ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ

skz
Наредни чланак

Основана Српска књижевна задруга