AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je književni kritičar i profesor Miloš Savković

Na današnji dan, 28. aprila 1899. godine u Gračcu je rođen književnik, književni kritičar i profesor Miloš Savković.

Nakon osnovne škole, kragujevačke gimnazije, studija kod Pavla Popovića, pa u Lajpcigu i Parizu, vratio se u Srbiju i postao profesor u Drugoj beograskoj gimnaziji.

Pisao je studije o našim književnicima i oglede o uticaju francuskih realista na razvitak realizma kod nas, kao i udžbenik Jugoslovenske književnosti.

Iako je bio levo orijentisan, ostao je na distanci u odnosu na komuniste, pa su mu ostrašćeni i sa jednog i sa drugog kraja zamerali kritičko držanje. To ga je dovelo do toga da je tokom Drugog svetskog rata, posle skrivanja od specijalne policije u Beogradu, sklanjanju od podozrivih četnika i učestvovanja u partizanskim redova, koji su takođe bili sumnjičavi prema njemu, nakon ranjavanja septembra 1943. godine, pao u ruke Kalabićevim ljudima i bio mučki ubijen.

Danas se po Milošu Savkoviću zovu ulice u više gradova u Srbiji, kao i gimnazija u Aranđelovcu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1873. godine umro je glumac i reditelj Laza Telečki;
1918. godine, u zatvoru u Terezinu je usled loših zatvorskih uslova, mučenja i tuberkuloze umro Gavrilo Princip, član tajne organizacije Mlada Bosna i atentator na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda;
1930. godine umro je general i vojni ministar Mihailo Živković Gvozdeni;
1962. godine svečano je otvoren novi aerodrom u Surčinu, danas Aerodrom Nikola Tesla.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

sword-3209229_960_720
Prethodni članak

U POČETKU BEŠE REČ

skz
Naredni članak

Osnovana Srpska književna zadruga