Na današnji dan

Rođen je glumac Stojan Stole Aranđelović

Na današnji dan, 12. juna 1930. godine u Beogradu je rođen glumac Stojan Stole Aranđelović.

Glumu je diplomirao na Akademiji za pozorišnu umetnost 1953. godine, a na filmu se prvi put pojavio još kao student u Crvenom cvetu, tri godine ranije.

Dve godine je bio deo ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Potom se kao slobodan umetnik više posvetio filmu i snimio preko sedamdeset filmova i TV serija, među kojima su Vlak bez voznog reda, Kapi, vode, ratnici, Čovek nije tica, Bitka na Neretvi, Sutjeska, Povratak otpisanih, Vuk Karadžić itd.

Iako je retko imao glavne uloge, jedan je od najprepoznatljivijih domaćih glumaca, a za doprinos jugoslovenskoj kinematografiji je 1984. godine dobio nagradu Slavica.

Stole Aranđelović preminuo je 8. aprila 1993. godine u Beogradu. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1894. godine u Beču je umrla slikarka i književnica Mina Karadžić Vukomanović;
1923. godine rođen je slikar, reditelj, scenograf, književnik i akademik Mića Popović;
1951. godine rođena je balerina i koreograf Sonja Vukićević;
1969. godine umro je reditelj Vojislav Kokan Rakonjac.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

mjaksi prevrat
Prethodni članak

Izvršen je Majski prevrat

wallet-cash-credit-card-pocket
Naredni članak

U POČETKU BEŠE REČ