AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je filolog, profesor i akademik Ivan Klajn

Na današnji dan, 31. januara 1937. godine u Beogradu, rođen je filolog, profesor i akademik Ivan Klajn.

Nakon završenih studija italijanskog jezika i književnosti na beogradskom Filološkom fakultetu počeo je da radi kao novinar-prevodilac u Ilustrovanoj politici. Dve godine kasnije prešao je da radi i na fakultetu kao profesor za italijanski jezik i uporednu gramatiku romanskih jezika.

Pored Ilustrovane politike, njegovi tekstovi se nalaze i u Politici, Politikinom zabavniku, Borbi, NIN-u i drugim listovima. Objavio je i mnoštvo naučnih radova, prevoda i dvadesetak knjiga. Osim romanistike, Klajnovo područje rada je normativna gramatika i standardizacija savremenog srpskog jezika. Neka od njegovih najpoznatijih dela su:  Uticaji engleskog jezika u italijanskom, Rečnik jezičkih nedoumica i Italijansko-srpski rečnik, za koji je dobio nagradu italijanske vlade.

Ivan Klajn je, između ostalog, član SANU, Saveta Vukove zadužbine i saradnik Matice srpske, kao i dobitnik mnogih nagrada i priznanja.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1819. godine rođen je književnik  i prota Vasa Živković;
1870. godine umro je kapetan i dobrotvor Nikola Čupić;
1906. godine rođen je slikar i profesor Branko Šotra;
1962. godine umro je karikaturista Pjer Križanić;
1988. godine umro je slikar, profesor i akademik Nedeljko Gvozdenović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Foto: Vikipedija
Prethodni članak

SKENDERBEG – ZABORAVLJENI SRPSKI JUNAK

Kralj Petar i kralj Nikola 1916. godine

Izvor: Crna Gora u očima Evrope (Momir Marjanović)
Naredni članak

KRALJ NIKOLA: ŽIVJELO NAŠE MILO SRPSTVO