AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je arhitekta i profesor Vladislav Ivković

Na današnji dan, 27. aprila 1926. godine u Beogradu je rođen arhitekta i profesor Vladislav Ivković.

Posle Drugog svetskog rata je upisao Arhitektonski odsek Tehničkog fakulteta u Boegradu, gde je 1951. diplomirao i postao asistent, te potom vanredni i redovni profesor, što je ostao do svog penzionisanja 1991. godine.

Takođe je više godina bio šef Katedre za arhitektonsku materijalizaciju prostora i učestvovao na organizaciji Izborne nastave o Bioklimatskoj arhitekturi, dok je od 1997. do 2004. godine učestvovao u nastavi na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu u Banjaluci i Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Sve vreme se pored pedagoškog bavio i naučno-istraživačkim radom u saradnji sa brojnim projektantskim kućama, kao što su Urbanistički zavod grada Beograda, Energoprojekt, Aeroinženjering i drugi, a boravio je i na usavršavanjima u inostranstvu. Vladislav Ivković, član više komisija i udruženja, kao i dobitnik mnogih nagrada i priznanja za svoj rad, umro je 2018. godine u Beogradu, a neka od njegovih najznačajnijih ostavrenja su pristanišni kompleksi aerodroma Nikola Tesla, aerodroma u Podgorici, aerodroma u Dubrovniku, aerodroma Rijeka na Krku, kontrolni toranj aerodroma u Vršcu i druga.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1893. godine rođen je knez Pavle Karađorđević;
1929. godine umro je vojvoda Stepa Stepanović;
1932. godine rođen je glumac Dušan Janićijević;
1957. godine umro je inženjer, profesor i akademik Kirilo Savić;
1992. godine proglašena je Savezna Republika Jugoslavija;
2005. godine umro je reditelj Aleksandar Aca Đorđević;
2014. godine umro je fudbaler i trener Vujadin Boškov.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

_sp-branko-copic
Prethodni članak

Završio je život književnik i akademik Branko Ćopić

images
Naredni članak

Srpske legende: PRINCIPOVE STOPE