АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Погинуо је глумац Предраг Лаковић

На данашњи дан, 9. септембра 1997. године погинуо је глумац Предраг Лаковић. Рођен је 28. марта 1929. године у Скопљу, пет минута пре свог брата близанца Драгана Лаковића. Глуму је студирао на тадашњој Позоришној академији у Београду, а прве улоге добио је крајем четрдесетих година прошлог века у Београдском драмском позоришту, да би већ после неколико сезона прешао у Југословенско драмско позориште. У то време дебитовао је и на филму, у остварењу „Општинско дете“ Пурише Ђорђевића, снимљеном по роману Бранислава Нушића. Мада је у више од две деценије одиграо велики број улога у телевизијским драмама, серијама и програмима за децу, глумио је тек у неколико биоскопских филмова, што се ипак променило после улоге у Марковићевом „Мајстори, мајстори“, након чега је остварио низ улога у филмовима, међу којима су „Балкански шпијун“, „Живот је леп“, „Отац на службеном путу“, „Стратегија швраке“, „Шмекер“ и други. Широј публици вероватно је најпознатији из серије „Бољи живот“, а последња филмска улога била му је у Кустуричином „Црна мачка, бели мачор“, коју није завршио, пошто се, док је снимање још било у току, утопио на Тиси, реци крај које је често волео да проводи време и пеца.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1858. године умро је писац и адвокат Богобој Атанацковић;
1907. године рођен је фудбалер и тренер Благоје Моша Марјановић;
1934. године рођен је књижевник Младен Марков;
1952. године код Великог ратног острва потонуо је брод „Ниш“
2001. године тадашња Југославија постала је осми пут првак Европе победивши у финалу Турску са 78:69, што је била и једина победа са једноцифреном разликом нашег тима на том шампионату;
2011. године умро је пијаниста и композитор Душан Трбојевић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Bitef
Претходни чланак

Почео је први БИТЕФ

most_brankov_izgradnja_prosirenja5_n
Наредни чланак

Отворен је нови мост преко Саве