AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Poginuo je glumac Predrag Laković

Na današnji dan, 9. septembra 1997. godine poginuo je glumac Predrag Laković. Rođen je 28. marta 1929. godine u Skoplju, pet minuta pre svog brata blizanca Dragana Lakovića. Glumu je studirao na tadašnjoj Pozorišnoj akademiji u Beogradu, a prve uloge dobio je krajem četrdesetih godina prošlog veka u Beogradskom dramskom pozorištu, da bi već posle nekoliko sezona prešao u Jugoslovensko dramsko pozorište. U to vreme debitovao je i na filmu, u ostvarenju „Opštinsko dete“ Puriše Đorđevića, snimljenom po romanu Branislava Nušića. Mada je u više od dve decenije odigrao veliki broj uloga u televizijskim dramama, serijama i programima za decu, glumio je tek u nekoliko bioskopskih filmova, što se ipak promenilo posle uloge u Markovićevom „Majstori, majstori“, nakon čega je ostvario niz uloga u filmovima, među kojima su „Balkanski špijun“, „Život je lep“, „Otac na službenom putu“, „Strategija švrake“, „Šmeker“ i drugi. Široj publici verovatno je najpoznatiji iz serije „Bolji život“, a poslednja filmska uloga bila mu je u Kusturičinom „Crna mačka, beli mačor“, koju nije završio, pošto se, dok je snimanje još bilo u toku, utopio na Tisi, reci kraj koje je često voleo da provodi vreme i peca.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1858. godine umro je pisac i advokat Bogoboj Atanacković;
1907. godine rođen je fudbaler i trener Blagoje Moša Marjanović;
1934. godine rođen je književnik Mladen Markov;
1952. godine kod Velikog ratnog ostrva potonuo je brod „Niš“
2001. godine tadašnja Jugoslavija postala je osmi put prvak Evrope pobedivši u finalu Tursku sa 78:69, što je bila i jedina pobeda sa jednocifrenom razlikom našeg tima na tom šampionatu;
2011. godine umro je pijanista i kompozitor Dušan Trbojević.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Bitef
Prethodni članak

Počeo je prvi BITEF

most_brankov_izgradnja_prosirenja5_n
Naredni članak

Otvoren je novi most preko Save