AktuelnostiDa se ne zaboraviZanimljivostiKuće i zgrade

PETROVARADIN: LEGENDA O NASTANKU UTVRĐENJA

Postoje različite legende koje opisuju nastanak utvrđenog naselja na dunavskoj obali, kao i razloge zbog kojih je ovo monumentalno utvrđenje nazvano Petrovaradin. Turski hroničar Evlija Čelebija zapisao je da istorija ovog naselja seže do vremena Aleksandra Makedonskog.

„Grad Varadin leži na obali reke Dunava; njegova citadela ima šestougaoni oblik, a nalazi se na jednom visokom brdu koje se diže nebu pod obalke. To je šedadovski čvrst, nepristupačan i uistinu star grad. Mađarski istoričari su pisali da je podignut još u doba Aleksandra Makedonskog (Iskenderi Rumi). Grad ima sedam velikih kula; svi bastioni izgrađeni su skladno. Sa strane grada nalazi se jedna kapija. U tvrđavi postoji svega dve stotine daskom pokrivenih kuća, bez ograda i bašta. Zatim Sulejman-hanova džamija, skladište municije i žitni ambari… Na jugoistočnoj strani nalaze se samo bregovi i po njima sve sami vinogradi.”

S druge strane, u hrišćanskom svetu se dugo verovalo da je ovo znamenito utvrđenje podigao upravo čuveni Petar Pustinjak iz Amijena, po kojem je nazvan grad, a koji je ovim krajevima prolazio sa krstaškom vojskom. Ovog sićušnog, mršavog i tamnoputog asketu hroničari najčešće opisuju kako obučen u odeću od grubog sukna na magarcu obilazi zapadne hrišćanske gradove, gde je svojom jednostavnom ali veoma ubedljivom retorikom uspeo da raspali uspavani verski entuzijazam svojih sunarodnika. Međutim, narodni krstaški rat, koji je pokrenuo ovaj neobični čovek, završio se tragično u bici kod Herseka, 1906, u kojoj je turska vojska gotovo istrebila neorganizovanu Petrovu vojsku. Dok je ova bahata vojska prolazila kroz Ugarsku, svojom neprekidnom pljačkom stanovništva, kao i drugim teškim nedelima, razgnevila je ovdašnjeg kralja, tako da ih je on sa vojskom napao, mnoge krstaše pobio, dok je druge proterao izvan granica države. Ipak u narodnoj svesti ostala je samo svetlija strana ove nesrećne priče o dalekom, pobožnom pustinjaku koji je hrabre evropske vitezove ubedio da krenu u veličanstvenu odiseju oslobađanja Hristovog groba iz „neverničkih ruku”.

 

Izvor: Vuković i dr. 2017: Valentina Vuković, Srđan Ercegan, Vladimir Pihler i Miško Lazović, Tvrđave na Dunavu, Novi Sad – Beograd: „Prometej” – Prirodno-matematički fakultet – Radio-televizija Srbije, str. 40.

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

mitrovic
Prethodni članak

Umro je umetnik Vladimir Mitrović

Naredni članak

Umro je novinar Mihailo S. Petrović