AktuelnostiNa današnji dan

Otvoren je stadion „Karađorđe” u Novom Sadu

Na današnji dan, 28. juna 1924. godine u Novom Sadu je svečano otvoren fudbalski stadion Karađorđe.

U njegovoj izgradnji su učestvovali novosadski klubovi FK Vojvodina iz FK Juda Makabi, projektant je bio tadašnji predsednik Vojvodine, inženjer David Popović, a podignut je na mestu na kome se od 1888. godine nalazio biciklistički velodrom.

Sredstva su pored donacija simpatizera oba kluba, prikupljana i prihodima od gostovanja američkih operetskih grupa, a pošto se tada obeležavalo 120 godina od Prvog srpskog ustanka, stadion je dobio ime po njegovom vođi.

Do danas je više puta renoviran i proširivan, a od Drugog svetskog rata nije nosio svoje originalno ime, već se zvao Gradski, da bi mu 2007. bio vraćen prvobitni naziv.

Stadion Karađorđe, na kom svoje utakmice kao domaćin igra FK Vojvodina, nakon poslednje rekonstrukcije iz ove decenije ima kapacitet oko 15.000 mesta.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1389. godine, na Vidovdan, odigrala se bitka na Kosovu;
1881. godine na Vidovdan, potpisana je Tajna konvencija između Kneževine Srbije i Austrougarske monarhije. Tim dokumentom Srbija je postala zavisna od Austrije, ali je od nje dobila međunarodno priznanje da postane kraljevina;
1914. godine dogodio se atentat u Sarajevu;
1919. godine potpisan je Versajski sporazum između Nemačke i saveznika, kojim je formalno završen Prvi svetski rat;
1921. godine usvojen je Vidovdanski ustav, kojim je Kraljevina SHS proglašena ustavnom, parlamentarnom i naslednom monarhijom s dinastijom Karađorđević;
1921. godine rođen je molekularni biolog i akademik Dušan Kanazir;
1931. godine rođen je teoretičar književnosti i akademik Svetozar Petrović;
1938. godine otkriven je spomenik Neznanom junaku na Avali;
1948. godine objavljena je rezolucija Informbiroa o stanju u KPJ, kojom su jugoslovenski komunisti osuđeni kao otpadnici od jedinstvenog i internacionalnog socijalističkog fronta;
1960. godine osnovan je Univerzitet u Novom Sadu.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

202
Prethodni članak

Počelo je emitovanje radio programa „Beograd 202”

Ducic
Naredni članak

JOVAN DUČIĆ: SAMO SMRT OTIMA PESNIKU NJEGOVO PERO