AktuelnostiDogađajiInstitucijeNa današnji dan

Osnovan je Arhiv Vojvodine

Na današnji dan, 5. avgusta 1926. godine, kao Državna arhiva u Novom Sadu, dekretom Ministarstva unutrašnjih poslova Kraljevine SHS, sa zadatkom da prikuplja i obrađuje arhivsku građu sa područja Banata, Bačke, Srema i Baranje, osnovan je Arhiv Vojvodine. Prvi arhivar bio je dr Dimitrije Kirilović, pomoćnik sekretara Matice srpske u Novom Sadu, i bivši asistent Filozofskog fakulteta u Skoplju. Danas se u Arhivu čuva više od 8 000 metara arhivske građe u 520 fondova i zbirki, pisane na latinskom, nemačkom, mađarskom, slavenosrpskom i srpskom jeziku, a među njima i zbirke povelja, mapa, karata kao i lični fondovi. Narodna skupština Republike Srbije više od 200 fondova proglasila je kulturnim dobrom od izuzetnog i velikog značaja, dok je i sama zgrada Arhiva Vojvodine proglašena spomenikom kulture.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1716. godine austrijski princ Eugen Savojski je u bici kod Petrovaradina naneo težak poraz turskoj vojsci pod komandom Damada Ali paše, a godinu dana kasnije osvojio je i Beograd, koji je ostao pod austrijskom vlašću do 1739. godine;
1947. godine preminuo je matematičar i akademik Bogdan Gavrilović.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Dragiša_Vitošević
Prethodni članak

Poginuo je književnik i antologičar Dragiša Vitošević

jadar
Naredni članak

Dan Rečne flotile i Dan roda rečnih jedinica Vojske Srbije