DogađajiNa današnji dan

Na današnji dan osnovana je Prva beogrdska gimnazija (Prva beogrdska gimnazija)

Na današnji dan obeležava se godišnjica osnivanja Prve beogradske gimanzije (Prva beogrdska gimnazija). Godinu dana po osnivanju liceja u Kragujevcu, ukazom kneza Miloša osnovana je Prva gimnazija u Beogradu. Gimnazija je počela sa radom u Ulici Jug Bogdanovoj, u kući Nikole Selakovića. Nakon pet godina prešla je u Konak kneginje Ljubice, da bi od 1846.godine bila smeštena u zgradi sadašnjeg Fakulteta primenjenih umetnosti. Tu je ostala do 1863.godine kada je, na sonovu poklona Miše Anastasijevića, bila useljena u Kapetan Mišino zdanje, zajedno sa Velikom školom, Bilbiotekom , Muzejom i Društvom srpske slovenosti. Krajem 19.veka selidba škole se nastavila, te je do sredine tridesetih godina dvadesetog veka ona promenila još nekoliko adresa. Tada je Beogradska opština dala plac kod crkve Svetog Aleksandra Nevskog, podignut je kredit i 20.septembra 1936.godine osveštan je kamen temeljac nove zgrade u Ulici cara Dušana 61. Useljenje u školsku zgradu bilo je aprila 1938.godine i od tada do danas škola se više nije selila. Ipak, nastavilo se sa menjanjem naziva. Naime, prvih pola veka svog postojanja nazivala se Gimnazija beogradska, a kada su se krajem 19.veka pojavile i druge gimnazije u gradu, promenila je ime u Prva beogradska gimanzija. Posle Prvog svetskog rata nazvana je Prva muška realna gimnazija u Beogradu, a 1959.godine nakon spajanja sa Četvrtom ženskom gimnazijom promenila je ima u Prva beogradska. Tokom perioda usmerenog obrazovanja zvala se Obrazovno vaspitna organizacija Moše Pijade, a stari naziv joj je vraćen 1990.godine. Tokom svoje istorije kroz nju je prošlo pregršt poznatih i znamenitih ličnosti, što u ulozi profesora, što kao učenici, a neki od njih su: Petar Karađorđević, Ljuba Nenadović, Stepa Stepanović, Radomir Putnik, Živojin Mišić, Svetozar Marković, Milovan Glišić, Stevan Sremac, Laza Lazarević, Petar Kočić, Vojislav Ilić, Jovan Cvijić, Mika Alas, Moša Pijade, Oskar Davičo i mnogi drugi.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1815. godine završena je bitka kod Vaterloa, posle koje su velike sile počele reviziju evropskih granica tokom Bečkog kongresa;
2010.godine u Beču je umro arhitekta, profesor, dekan Arhitektonskog fakulteta i bivši gradonačelnik Beograda, Bogdan Bogdanović. Najpoznatiji je ipak kao autor brojnih spomenika posvećenih žrtvama Drugog svetskog rata, među kojima su spomenici u Prilepu, Beloj Crkvi, Mostaru i Jasenovcu.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

aeroput
Prethodni članak

Na današnji dan osnovan je Aeroput (Aeroput)

Stevan_Hristic_(1885-1958)
Naredni članak

Na današnji dan rođen je kompozitor Stevan Hristić (Stevan Hristić)