AktuelnostiNa današnji dan

Izašao je prvi broj „Politikinog zabavnika“

Na današnji dan, 28. februara 1939. godine izašao je prvi broj Politikinog zabavnika.

Ime je nastalo nakon konkursa koji je Politika objavila poslednjeg dana prethodne godine i u kome se tražio naziv novog časopisa, a petina prispelih predloga nosila je ovo ime, dok je za kumu izvučena devetogodišnja devojčica Antonija Savić.

Zabavnik je u početku bio u obliku dnevnih novina na dvanaest stranica, i izlazio je dva puta nedeljno – utorkom i petkom.

Pored tekstova, priča i zanimljivosti, u njemu su objavljivani mnogi stripovi, kako Diznijevi, tako i drugi strani i domaći, pa su za njega stvarali Đorđe Lobačev, Moma Marković, Sergej Solovjev i ostali domaći velikani devete umetnosti.

Do Drugog svetskog rata je prosečan tiraž dostigao broj od oko 40.000 po izdanju, a poslednji predratni broj je izašao u petak 4. aprila 1941. godine.

Posle rata, Ribnikar je odlučio da ponovo pokrene ovaj časopis tek 1952. godine. Šesnaest godina kasnije Zabavnik je prešao sa novinskog formata na manji format časopisa, počeo je da izlazi u boji, i u sredini se pojavio strip na više strana, uz dotadašnje kaiševe i zasebne table, a najveći tiraž je dostigao sredinom sedamdesetih godina kada je štampano više od 300 000 primeraka.

Uz još neke izmene do današnjih dana, Politikin zabavanik je i kroz teška vremena raspada bivše države, sankcija i bombarodavanja naše zemlje nastavio da izlazi, uvek uz neku prikladnu modifikaciju koju je trenutak iziskivao, i uspeo da ostane jedan od ne samo najznačajnijih časopisa, već i najkvalitetnijih proizvoda ove zemlje.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1855. godine rođena je prva žena lekar u Srbiji Draga Ljočić;
1944. godine rođen je književnik Momčilo Moma Dimić;
1949. godine otvoren je Muzej Vuka i Dositeja u Beogradu;
1949. godine rođen je elektroinženjer Dušan Kosovac, jedan od projektanata TIM računara, razvijenih u Institutu Mihajlo Pupin u Beogradu osamdesetih godina prošlog veka i korišćenih širom bivše Jugoslavije od školskih do vojnih ustanova;
1955. godine umrla je slikarka Ksenija Divjak;
1964. godine umro je pisac, književni kritičar i akademik Milan Bogdanović;
2004. godine umro je pesnik Miloš Komadina.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Marko_-_Mina
Prethodni članak

Endre Adi: KRALJ MARKO (1894)

download
Naredni članak

NJEGOŠ: KUĆA NAM IZGORELA NA KOSOVU!