Događaji

Srpska pravoslavna nova godina

Srpska nova godina ranije se više dočekivala u sopstvenom domu. Obično se pripremala svečarska trpeza. Na trpezu bi se iznosilo ono što je u jesen za zimu bilo spremljeno – pršuta, slanina, kavurma, čvarci, švargla, kobasice, kajmak , mladi kupus, strugana rotkva i ajvar.

Glavno jelo bilo je pečeno prase. U gradskoj sredini, u ponoć, služile se krofne, au jednu se stavljao zlatnik. Verovalo se da će osoba koja pronađe zlatnik u krofni imati uspešnu godinu. Krofna je zamena za česnicu.

U Srbiji (Rađevina, Azbukovica, Sirinićka župa) Srpska nova godina se naziva i Mali Božić. Rituali su slični kao i kod Božića. Čeljad je okupljena u kućui, tu su sačuvani i posebni badnjaci. Iznosi se glava od božićne pečenice, dolazi položajnik, rano se ruča, a deca obilaze stoku hraneći je ostacima jela od ručka.

Print Friendly, PDF & Email
Srpski Legat

Srpski Legat

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Prethodni članak

Gostovanje na televiziji B92 u emisiji "Bulevar"

490x370_dragisacvetkovic
Naredni članak

Rođen je političar i predsednik vlade Dragiša Cvetković