Srpska pravoslavna nova godina
Srpska nova godina ranije se više dočekivala u sopstvenom domu. Obično se pripremala svečarska trpeza. Na trpezu bi se iznosilo ono što je u jesen za zimu bilo spremljeno – pršuta, slanina, kavurma, čvarci, švargla, kobasice, kajmak , mladi kupus, strugana rotkva i ajvar.
Glavno jelo bilo je pečeno prase. U gradskoj sredini, u ponoć, služile se krofne, au jednu se stavljao zlatnik. Verovalo se da će osoba koja pronađe zlatnik u krofni imati uspešnu godinu. Krofna je zamena za česnicu.
U Srbiji (Rađevina, Azbukovica, Sirinićka župa) Srpska nova godina se naziva i Mali Božić. Rituali su slični kao i kod Božića. Čeljad je okupljena u kućui, tu su sačuvani i posebni badnjaci. Iznosi se glava od božićne pečenice, dolazi položajnik, rano se ruča, a deca obilaze stoku hraneći je ostacima jela od ručka.