АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је револуционар, новинар и адвокат Триша Кацлеровић

На данашњи дан, 31. марта 1964. године у Београду је умро револуционар, новинар и адвокат Триша Кацлеровић.

Рођен је 14. фебруара 1879. године у Боки код Сечња, а још као бруцош на студијама права, 1901. године се прикључио радничком покрету и почео да подржава Радована Драговића и Димитрија Туцовића.

Радио је на стварању радничких друштава у Србији и био уредник Типографских новина, листа Радник, као и сарадник многих, као што су Радничке новине, Оковани радник, Борба и други.

Био је један од оснивача и секретар Српске социјалдемократске партије, неколико пута је биран за народног посланика, више пута се сусретао са Лењином, радио је на оснивању социјалистичких организација у скандинавским земљама, и од 1917. године је активно учествовао у револуцији у Русији.

Након Првог светског рата је био један од оснивача Социјалистичке радничке партије и члан Централног одбора КПЈ, као и секретар илегалне КПЈ, после чега је основао Независну радничку партију Југославије, која је била законити облик тада забрањене КПЈ.

Када је већ 1924. године и она забрањена, повукао се из дневне политике и од 1926. године се потпуно посветио адвокатском послу.

Током окупације у Другом светском рату, с обзиром да више није био политички активан, није напустио Београд.

После тог рата је постављен за члана Привремене Народне скупштине и судију Врховног суда Србије, али је већ 1948. године пензионисан.

Триша Кацлеровић је, уз Тита, једини секретар Комунистичке партије Југославије који није убијен, а и данас његово име носе улице у неколико наших градова, укључујући и Београд.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1826. године рођен је сликар Новак Радонић;
1876. године рођен је драматург, романсијер и приповедач Борисав Станковић;
1888. године рођен је сликар Милош Голубовић;
1904. године рођен је аутор грба Београда Ђорђе Андрејевић Кун;
1971. године умро је правни филозоф, професор и академик Тома Живановић;
2009. године умро је сликар и професор Бошко Карановић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Petar_II_Petrovic-Njegos
Претходни чланак

ПЕТАР II ПЕТРОВИЋ ЊЕГОШ: Колико има од Подгорице до Цетиња?

Stevan_Sremac
Наредни чланак

СТЕВАН СРЕМАЦ: Порез на женску лепоту