АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је вајар Јован Солдатовић

На данашњи дан, 26. новембра 1920. године у Черевићу је рођен вајар Јован Солдатовић.

Основну школу и гимназију је завршио у Новом Саду, након чега се уписао на одсек за архитектуру, техничког факултета у Београду. Ипак, услед рата је прекинуо студије и вратио се у Нови Сад где је прво сарађивао и помагао, а од 1943. године и учествовао у НОБ-у.

По ослобођењу је уписао вајарски одсек на Академији за ликовне уметности у Београду и завршио га 1948. године код професора Томе Росандића, код кога је у Државној мајсторској радионици у Београду и почео да ради као сарадник следеће године.

Постао је и члан УЛУС-а, излагао на њиховој изложби, а прву самосталну приредио је 1952. године у Галерији Графичког колектива у главном граду.

Боравио је једно време и у иностранству, да би 1975. године постао ванредни професор Академије уметности у Новом Саду, и ту остао до пензије.

Нека од његових дела су споменик Шајкашким борцима код Жабљака, споменик Бранку Радичевићу, споменик Ђури Јакшићу и други.

За свој рад добио је многе награде и признања, мећу којима су и Октобарске награде Београда и Новог Сада, Орден са златним венцем, Седмојулска награда, Вукова награда и друге.

Јован Солдатовић је умро 7. октобра 2005. године у Новом Саду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1845. године рођен је мајор Михаило Илић;
1893. године умро је филозоф, песник, политичар и академик Милан Кујунџић Абердар.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

ФОТО: Википедија / Стеван Крагујевић
Претходни чланак

Милица Бабић – вољена жена Иве Андрића

shd
Наредни чланак

Основано је Српско хемијско друштво