Добро нам дошао, друже Тито!

Јосип Броз Тито посетио је Зајечар 1948, 1961, и 1969. године. Његова прва посету Бору и Зајечару   8. октобра 1948. године није унапред најављена. Обавештени су били само најодговорнији људи и тадашњи директор борског рудника Живан Васиљевић – касније један од блиских Титових сарадника. Након посете Бору, Тито је стигао у Зајечар. О атмосфери који је пратила његов први сусрет са Зајечарцима сведочи следећи запис:„Народ је опколио аутомобил. Зауставио га. Сви су хтели да виде Тита, да га осете, чују. Дечаци су се попели у кола. Сви су желели да буду крај њега. Држали су га испод руку, китили цвећем, стављали букете у руке. Тито се смешио. За сваког је имао топлу, људску реч, са многима се руковао. Ово је само показивало колико је Зајечарцима било важно да у свом граду виде Тита. Из њихових поступака може се закључити да су према Титу гајили незмерну  љубав и поштовање1.”

Наредна Титова посета 7. јуна 1961. била је дужа, а дочек велелепнији: „Од улаза у град, где је на великом славолуку стајало Друже Тито ваша посета – наша највећа радост… па до Трга ослобођења, улица Маршала Тита била је прави ћилим од ружа и разнобојног цвећа, оивичен одушевљеном масом грађана… Стојећи у отвореном аутомобилу, насмејан и расположен, Тито је отпоздрављао на клицање Херој Тито, Тито – партија! Хиљаде руку, хиљаде гласова слило се у један поздрав. Свако је хтео да види најдражег госта2” Тито се обратио Зајечарцима са балкона и захвалио на топлом дочеку. Забележено је и да је руководиоцима града рекао да су им планови за развој исувише скромни, рекавши: „Треба овде помоћи. Треба што пре створити перспективу Зајечара3.“

Трећи и последњи сусрет уприличен је на железничкој станици 22. септембра 1969. године. Тито је био само на пропутовању – претходно је обишао градилиште Хидроелектране „Ђердап“ и сусрео се са председником Румуније Николајеом Чаушеском. Сат времена пре доласка Плавог воза  на станици је било преко 10.000 људи.  Тита је у име грађана поздравио председник Скупштине града. Отпоздрављајући с прозора воза Тито се, заједно са супругом Јованком, заувек опростио од Зајечара.   

 


1 Милан Стојадиновић, Тито у Тимочкој крајини, Развитак, година XX, број 3, Зајечар, 1980.

2 Томислав Мијовић, Тито међу нама. Сусрет са најдражим другом, лист Тимок, година XVII, број 23, Зајечар, 1961.

3 Ибид

Print Friendly, PDF & Email
Српски Легат

Српски Легат

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

M
Претходни чланак

Нај@Зајечар - Групни портрет – познати Зајечарци

02-Kralj_Petar_I_Karadjordjevic-300x300
Наредни чланак

Нај@Зајечар - Посета краља Петра I Карађорђевића