Dobro nam došao, druže Tito!

Josip Broz Tito posetio je Zaječar 1948, 1961, i 1969. godine. Njegova prva posetu Boru i Zaječaru   8. oktobra 1948. godine nije unapred najavljena. Obavešteni su bili samo najodgovorniji ljudi i tadašnji direktor borskog rudnika Živan Vasiljević – kasnije jedan od bliskih Titovih saradnika. Nakon posete Boru, Tito je stigao u Zaječar. O atmosferi koji je pratila njegov prvi susret sa Zaječarcima svedoči sledeći zapis:„Narod je opkolio automobil. Zaustavio ga. Svi su hteli da vide Tita, da ga osete, čuju. Dečaci su se popeli u kola. Svi su želeli da budu kraj njega. Držali su ga ispod ruku, kitili cvećem, stavljali bukete u ruke. Tito se smešio. Za svakog je imao toplu, ljudsku reč, sa mnogima se rukovao. Ovo je samo pokazivalo koliko je Zaječarcima bilo važno da u svom gradu vide Tita. Iz njihovih postupaka može se zaključiti da su prema Titu gajili nezmernu  ljubav i poštovanje1.”

Naredna Titova poseta 7. juna 1961. bila je duža, a doček velelepniji: „Od ulaza u grad, gde je na velikom slavoluku stajalo Druže Tito vaša poseta – naša najveća radost… pa do Trga oslobođenja, ulica Maršala Tita bila je pravi ćilim od ruža i raznobojnog cveća, oivičen oduševljenom masom građana… Stojeći u otvorenom automobilu, nasmejan i raspoložen, Tito je otpozdravljao na klicanje Heroj Tito, Tito – partija! Hiljade ruku, hiljade glasova slilo se u jedan pozdrav. Svako je hteo da vidi najdražeg gosta2” Tito se obratio Zaječarcima sa balkona i zahvalio na toplom dočeku. Zabeleženo je i da je rukovodiocima grada rekao da su im planovi za razvoj isuviše skromni, rekavši: „Treba ovde pomoći. Treba što pre stvoriti perspektivu Zaječara3.“

Treći i poslednji susret upriličen je na železničkoj stanici 22. septembra 1969. godine. Tito je bio samo na proputovanju – prethodno je obišao gradilište Hidroelektrane „Đerdap“ i susreo se sa predsednikom Rumunije Nikolajeom Čaušeskom. Sat vremena pre dolaska Plavog voza  na stanici je bilo preko 10.000 ljudi.  Tita je u ime građana pozdravio predsednik Skupštine grada. Otpozdravljajući s prozora voza Tito se, zajedno sa suprugom Jovankom, zauvek oprostio od Zaječara.   

 


1 Milan Stojadinović, Tito u Timočkoj krajini, Razvitak, godina XX, broj 3, Zaječar, 1980.

2 Tomislav Mijović, Tito među nama. Susret sa najdražim drugom, list Timok, godina XVII, broj 23, Zaječar, 1961.

3 Ibid

Print Friendly, PDF & Email
Srpski Legat

Srpski Legat

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

M
Prethodni članak

Naj@Zaječar - Grupni portret – poznati Zaječarci

02-Kralj_Petar_I_Karadjordjevic-300x300
Naredni članak

Naj@Zaječar - Poseta kralja Petra I Karađorđevića