На данашњи дан

Званично је завршен Други светски рат

На данашњи дан 1945. године, 16 минута после поноћи, у Берлину је потписан акт о безусловној и коначној капитулацији немачких оружаних снага.

Покушавајући да избегну Совјете, Немачка је два дана раније у Ремсу потписала капитулацију, али само пред западним савезницима, што се Стаљину није допало. Захтевао је да се капитулација потпише пред Врховном командом свих земаља антихитлеровске коалиције и да се то учини у Берлину. Договорио се са савезницима да се потписивање акта у Ремсу сматра претходним протоколом капитулације.

Немачка делегација је, у пратњи британских официра, стигла 8. маја. За место потписивања изабрана је менза војноинжењерске школе у источном Берлину. У име нацистичке Немачке акт су потписали фелдмаршал Кајтел, генерал Штумпф и генерал Хиндебург, а у име Антифашистичке коалиције совјетски маршал Жуков и британски генерал Тедер.

Рат у Југославији настављен je до 15. маја, а Јапан је капитулирао 2. септембра.

Биланс најкрвавијег рата у историји до сада је такав да је у њему учествовала 61 земља са 2.1 милијардом становника што је било преко 90% човечанства. Борбеним дејствима захваћена је територија 40 земаља, са око 110 милиона људи у склопу оружаних снага, а погинуло је више од 50 милиона људи, од којих су више од 30 милиона били цивили.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1904. године умро је математичар и академик Димитрије Нешић;
1939. године рођен је новинар и уредник РТВ Студио Б, Ђоко Вјештица;
1942. године рођен је ватерполиста Мирко Сандић;
1945. године рођен је редитељ Слободан Ж. Јовановић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

53_Natalie_of_Serbia_c1875
Претходни чланак

Умрла је краљица Наталија Обреновић

Фото: Туристичка организација Златибор
Наредни чланак

ЗЛАТИБОР: Фото-сусрет „Златибор 2018ˮ (11–13. мaj)