Kralj improvizacije

King_Ubuz.radmilovic.Čovek neponovljivog dara, izmišljant smehotresnih dosetki, legenda srpskog glumišta, Zoran Radmilović (Zoran Radmilović) (1933-1985) rođeni je Zaječarac. I ne sluteći da će mu to postati životni poziv, Zoran je svoju prvu rolu odigrao u rodnom gradu. Njegov deda, Rihard Lang, bio je Nemac. Gradeći pruge po Srbiji, zaljubio se, oženio, primio pravoslavlje i uzeo ime Radmilo, koje je potom postalo porodično prezime.

Po očevoj želji, upisuje Pravni fakultet u Beogradu, a potom studira i na Arhitektonskom i Filološkom fakultetu. Uporedo sa studiranjem, sledi damare svog glumačkog talenta i nastupa u KUD „Ivo Lola Ribar”. Shvativši da je scena njegova sudbina, upisuje se i apsolvira glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju. Profesionalnu karijeru započinje u ansamblu Beogradskog dramskog pozorišta (1962-1968), u kojem isprva nastupa u sporednim ulogama. Godine 1964., Radmilović, umesto Ljube Tadića, uskače u naslovnu ulogu u Kralju Ibiju na sceni Ateljea 212. Od 1968. godine, pa sve do svoje smrti, ostaje stalni „član glumačke porodice” avangardnog Ateljea. Iako je ostvario mnogo sjajnih uloga u pozorištu, na filmu i televiziji, većina njih ostala je u senci „uloge života”: Kralj Ibi je postao i ostao zaštitni znak Ateljea i simbol Radmilovićevog talenta za urnebesne improvizacije.

kul-radmilovicz.radmilovic.2Na filmu je debitovao 1962. godine i odigrao oko dvadeset uloga. Glavne uloge odigrao je u filmovima „Glineni golub” (1966), „Ram za sliku moje drage” (1968), „Pogled u noć” (1968), „Paviljon 6 ”(1978), „Srećna porodica” (1980). Širu popularnost je stekao ulogom Živote u seriji „Priče iz radionice”i Bilija Pitona u „Maratoncima”. Ipak, najviše je upamćen kao Radovan III.  Glumeći „zavičajca“ na kojeg se sručio teret velegrada, prevazišao je samog sebe. Jedan pozorišni kritičar je zabeležio da je Zoran u sebi nosio prisnost „zavičajne zaječarske duše”, a usmeno predanje kaže da mu je velika inspiracija bio prijatelj Mika Šćekić –  urbana legenda boemskog Zaječara. Nekoliko dana pred smrt je, u bolničkoj postelji, primio Sedmojulsku nagradu SR Srbije.

Print Friendly, PDF & Email
Srpski Legat

Srpski Legat

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Smrt_Hajduk-Veljka
Prethodni članak

Naj@Zaječar - Hajduk Veljko Petrović

nikola-pasic
Naredni članak

Naj@Zaječar - Nikola Pašić