AktuelnostiNAJ@SOMBOR

Naj@Sombor – Zdanje Županije

SIMBOL SLAVE I OTMENOSTI

Kada je Sombor 1786. g. određen za administrativno središte Bačke županije (od 1802. g. Bačko-bodroške), koja je obuhvatala prostor od Baje do Novog Sada i od Dunava do Tise, županijska uprava privremeno je bila smeštena u nekadašnjem franjevačkom  samostanu (danas Župni dvor kod pijace). Između 1805. i 1808. godine, na „Ostrvu pandur“ (tadašnjem gradskom vašarištu) podignuta je, po nacrtu inž. Antuna Bauera, nova upravna zgrada, dvospratnica u neoklasicističkom stilu, među Somborcima prozvana „Županija“ ili „Varmeđa“. Dograđivanje i obnova zgrade započeli su u proleće 1880. godine. Prema projektu arhitekte Đule Partoša, stara neoklasicistička fasadapotpuno je zamenjena novom, dekorativnijom, u stilu eklekticizma, izgrađena su i dva tornja kvadratne osnove na mestima gde su spajana bočna krila stare zgrade sa novim produžecima, a dograđen je i zadnji deo zgrade, koja je, time, dobila konačan pravougaon oblik. Ispred zgrade je uređen omanji trg, ozelenjen sadnicama četinara tise, a od 1898. g. Županija je, sa severne i istočne strane, okružena i novim parkom.

Županija oko 1890

Županija oko 1890

U veliku ili skupštinsku salu ovog zdanja postavljena je,  februara  1898. godine, povodom obeležavanja milenijuma od dolaska Mađara u Panonsku niziju, monumentalna slika Franca Ajzenhuta „Bitka kod Sente“. Slikana na jednodelnom platnu, veličine 7 h 4 metra, slika je postavljena u raskošno ukrašen pozlaćeni ram.

U prizemlju Županije nalazi se „Sala grbova“, na čijoj su tavanici naslikana heraldička znamenja najuglednijih plemićkih porodica Bačko-bodroške županije.

Zdanje Županije je 1933. g. državni erar Kraljevine Jugoslavije predao u vlasništvo grada, a u zgradi je ostalo sedište Sreskog načelstva. Od 1963. g. Županija je postala sedište opštinskih (gradskih) vlasti, a u njoj se danas nalaze i druge državne institucije i javne službe. Od 1947. godine, zdanje Županije ima status zaštićenog spomenika kulture, a od 1991.  i status kulturnog dobra od velikog značaja.

Uživajte u galeriji slika Županije:


 

Print Friendly, PDF & Email
Srpski Legat

Srpski Legat

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

220px-SimaLozanic1
Prethodni članak

Rođen je hemičar, akademik i prvi rektor Beogradskog univerziteta, Sima Lozanić

Glavna ulica
Naredni članak

Naj@Sombor - Mađarska i Srpska čitaonica i Gradska biblioteka