АктуелностиНАЈ@СОМБОР

Нај@Сомбор – Здање Жупаније

СИМБОЛ СЛАВЕ И ОТМЕНОСТИ

Када је Сомбор 1786. г. одређен за административно средиште Бачке жупаније (од 1802. г. Бачко-бодрошкe), која је обухватала простор од Баје до Новог Сада и од Дунава до Тисе, жупанијска управа привремено је била смештена у некадашњем фрањевачком  самостану (данас Жупни двор код пијаце). Између 1805. и 1808. године, на „Острву пандур“ (тадашњем градском вашаришту) подигнута је, по нацрту инж. Антуна Бауера, нова управна зграда, двоспратница у неокласицистичком стилу, међу Сомборцима прозвана „Жупанија“ или „Вармеђа“. Дограђивање и обнова зграде започели су у пролеће 1880. године. Према пројекту архитекте Ђуле Партоша, стара неокласицистичка фасадапотпуно је замењена новом, декоративнијом, у стилу еклектицизма, изграђена су и два торња квадратне основе на местима где су спајана бочна крила старе зграде са новим продужецима, а дограђен је и задњи део зграде, која је, тиме, добила коначан правоугаон облик. Испред зграде је уређен омањи трг, озелењен садницама четинара тисе, а од 1898. г. Жупанија је, са северне и источне стране, окружена и новим парком.

Жупанија око 1890

Жупанија око 1890

У велику или скупштинску салу овог здања постављена је,  фебруара  1898. године, поводом обележавања миленијума од доласка Мађара у Панонску низију, монументална слика Франца Ајзенхута „Битка код Сенте“. Сликана на једноделном платну, величине 7 х 4 метра, слика је постављена у раскошно украшен позлаћени рам.

У приземљу Жупаније налази се „Сала грбова“, на чијој су таваници насликана хералдичка знамења најугледнијих племићких породица Бачко-бодрошке жупаније.

Здање Жупаније је 1933. г. државни ерар Краљевине Југославије предао у власништво града, а у згради је остало седиште Среског начелства. Од 1963. г. Жупанија је постала седиште општинских (градских) власти, а у њој се данас налазе и друге државне институције и јавне службе. Од 1947. године, здање Жупаније има статус заштићеног споменика културе, а од 1991.  и статус културног добра од великог значаја.

Уживајте у галерији слика Жупаније:


 

Print Friendly, PDF & Email
Српски Легат

Српски Легат

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

220px-SimaLozanic1
Претходни чланак

Рођен је хемичар, академик и први ректор Београдског универзитета, Сима Лозанић

Главна улица
Наредни чланак

Нај@Сомбор - Мађарска и Српска читаоница и Градска библиотека