AktuelnostiNa današnji dan

Završena je „Svetoandrejska skupština”

Na današnji dan, 12. februara 1859. godine (31. janaura po julijanskom kalendaru), završena je Svetoandrejska skupština.

Sazvana je dva meseca ranije, 12. decembra 1858. (30. novembra po julijanskom kalendaru), nakon deset godina u trenutku kada se knez Aleksandar Karađorđević našao praktično u bezizlaznoj situaciji posle Tenkine zavere, kada su protiv njega bili kako najistaknutiji političari ustavobraniteljskog režima i pristalice Obrenovića, tako i velike sile.

Sastala se u zgradi Velike pivare u današnjoj Balkanskoj ulici i bila je prva koja nije zasedala pod vedrim nebom. Iako su namere liberalne i konzervativne opozicije najverovatnije bile različite, slagali su se u tome da se od kneza zatraži ostavka, što je posle deset dana i učinjeno.

Knez Aleksandar je u prvi mah oklevao, ali je ubrzo napustio presto i preko Beogradske tvrđave otišao u Austriju. Knez Srbije je ponovo postao Miloš Obrenović, koji je i raspustio skupštinu s tim da se ona ponovo sastane krajem leta, čime je započela njegova i obrenovićevska druga vladavina.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1841. godine rođen je pesnik Laza Kostić;
1920. godine preminuo je slikar Kosta Miličević;
1944. godine umro je etnolog i akademik Jovan Erdeljanović;
1961. godine umro je pesnik Branko Miljković;
1990. godine umro je muzičar Nenad Radulović – Neša Leptir;
1994. godine umrla je glumica Rahela Ferari;
2004. godine umro je prvak baleta Narodnog pozorišta u Beogradu i koreograf Dušan Trninić;
2010. godine umro je fudbalski golman Petar Borota.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

spasic
Prethodni članak

Rođena je operska pevačica Draga Spasić

kobi
Naredni članak

Umro je arhitekta Slobodan Mitrović Kobi