На данашњи дан

Завршена је НАТО агресија на нашу земљу

На данашњи дан, 10. јуна 1999. године завршена је НАТО агресија на Савезну Републику Југославију.

Оно је почело 24. марта, а званични разлог за тај напад, који је извршен без одобрења Савета безбедности, биле су оптужбе да српске снаге безбедности врше етничко чишћење на Косову, док су непосредан повод за акцију била дешавања у Рачку и одбијање југословенске делегације да потпише документ из Рамбујеа.

Свакодневно бомбаровање наше земље трајало је до данашњег датума, мада је Војно-технички споразум у Куманову, којим је та агресија на педесетогодишњицу постојања овог одбрамбеног савеза окончана, званично потписан дан раније.

Током једанаест недеља уништавања скоро да су се сви градови у нашој земљи нашли на мети. Мете нису биле само војни објекти, већ је, према неким подацима, тих месеци оштећено 25.000 стамбених објеката, око 500 километара путева, 600 километара пруге, 14 аеродрома, 19 болница, 20 домова здравља, 18 вртића, 69 школа, 176 споменика културе и 44 моста, од којих је 38 уништено. Страдале су рафинерије нафте, индустријска постројења, фабрике, зграда РТС-а у центру Београда, па чак и зграда амбасаде Народне Републике Кине.

Штета је процењена на око 30 милијарди долара, док број цивилних жртава још увек није прецизно утврђен, а досадашње процене варирају у зависности од извора. Према српским изворима, од последица НАТО бомбардовања погинуло је око 500 војника и између 1.200 и 4.000 цивила, међу којима и огроман број деце, док је према тврдњама америчке невладине организације Хјуман рајтс воч погинуло између 489 и 528 цивила.

Извршено је 2.300 ваздушних удара и испаљено око 420.000 пројектила укупне масе од 22.000 тона. Коришћене су и Женевском конвенцијом забрањене касетне бомбе и муниција са осиромашеним уранијумом. У Србији је број нових случајева рака 2004. достигао 30.000, што је скоро дупло у односу на број нових болесника до 1999. године, а пре неколико година је објављено да је наша земља прва у Европи по смртности од малигних тумора, што се према мишљењу онколога и Друштва Србије за борбу против рака може довести и у везу са НАТО бомбардовањем, чиме се долази до закључка да број жртава тог „одбрамбеногˮ дејства НАТО савеза још дуго неће бити коначан, те да завршетак бомбардовања није и крај страдања од њега.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1868. године убијен је кнез Михаило Обреновић;
1875. године умро је песник и доктор Јован Грчић Миленко;
1946. године почело је суђење генералу Драгославу Михаиловићу, под називом Суђење Драгољубу-Дражи Михаиловићу и осталим колаборационистима за издају и ратне злочине почињене на простору Југославије за време рата (1941—1945);
1991. године умро је илустратор и карикатуриста Милорад Добрић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Majski prevrat 2
Претходни чланак

МАЈСКИ ПРЕВРАТ: Припреме за заверу (1. део)

Untitled
Наредни чланак

СРПСКИ НАРОДНИ КАЛЕНДАР 2018 (10. јун)