AktuelnostiDogađajiNa današnji dan

Završena je „Beogradska operacijaˮ

Na današnji dan, 20. oktobra 1944. godine, u završnoj fazi Beogradske operacije u Drugom svetskom ratu, jedinice NOVJ i Crvene armije oslobodile su Beograd.

Borbe za Beograd, počele su devet dana ranije, kada su se 11. oktobra ujutru, na levoj obali Morave susreli pripadnici narodnooslobodilačkih jedinica, kojima je komandovao Peko Dapčević i jedinica Crvene armije, kojima je komandovao general Vladimir Ždanov. Nakon zauzimanja prilaza glavnom gradu, nastale su ogorčene ulične borbe u samom centru, od kojih su najkrvavije vođene kod Železničkog muzeja, na Terazijama, kod hotela Moskva, hotela Balkan i palate Albanija, kao i na Kalemegdanskoj tvrđavi i oko Savskog mosta.

Za oslobođenje Beograda simbolično se uzima isticanje jugoslovenske zastave na palati Albanija, u kojoj je tokom noći 19/20. oktobra zauzeto nemačko uporište koje je dominiralo gradom, budući da se nalazilo u tada najvišoj prestoničkoj zgradi. Tako je tog dana završena, po mnogim istoričarima, jedna od najznačajnijih bitaka na Balkanu tokom Drugog svetskog rata, i posle 1.287 dana okončana okupacija glavnog grada. Za razliku od nemačkog ulaska u Beograd, kada skoro da nije ispaljen ni jedan metak, u borbama za oslobođenje, pored mnogih civila, poginulo je oko 15.000 nemačkih vojnika, meću kojima i obojica komandujućih generala, oko 9.000 ih je bilo zarobljeno, dok je na strani NOVJ bilo oko 3.000 mrtvih, kao i oko 1.000 sovjetskih vojnika.

Većina poginulih boraca sahranjeni su na Groblju oslobodilaca Beograda, izgrađenom deset godina kasnije.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1836. godine rođen je Dimitrije Nešić,profesor matematike beogradske Velike škole i ministar prosvete. Uveo je upotrebu metarskih mera u Srbiju;
1843. godine rođen je srpski književnik Kosta Trifković;
1864. godine rođen je književnik, novinar, diplomata i akademik Branislav Nušić;
1918. godine rođen je slikar Mario Maskareli;
1939. godine završena je Palata Albanija u Beogradu, prvi oblakoder u našoj zemlji;
1955. godine Muzej Nikole Tesle u Beogradu otvoren je za javnost;
1965. godine otvoren je Muzej savremene umetnosti u Beogradu;
1978. godine umro je istoričar umetnosti, profesor i akademik Svetozar Radojčić;
1992. godine umro je književnik i političar Koča Popović;
1993. godine umro je slikar i akademik Milan Konjović;
1997. godine umro je novinar Dragoljub Dragan Nikitović;
2003. godine umro je srpski glumac Miodrag Petrović Čkalja.

 

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Munje
Prethodni članak

„U Londonu... Muuuk!ˮ

eed56-mladen-bata-vranesevic
Naredni članak

Rođen je Mladen Bata Vranešević, član grupe „Laboratorija zvukaˮ