АктуелностиДогађајиНа данашњи дан

Завршена је „Београдска операцијаˮ

На данашњи дан, 20. октобра 1944. године, у завршној фази Београдске операције у Другом светском рату, јединице НОВЈ и Црвене армије ослободиле су Београд.

Борбе за Београд, почеле су девет дана раније, када су се 11. октобра ујутру, на левој обали Мораве сусрели припадници народноослободилачких јединица, којима је командовао Пеко Дапчевић и јединица Црвене армије, којима је командовао генерал Владимир Жданов. Након заузимања прилаза главном граду, настале су огорчене уличне борбе у самом центру, од којих су најкрвавије вођене код Железничког музеја, на Теразијама, код хотела Москва, хотела Балкан и палате Албанија, као и на Калемегданској тврђави и око Савског моста.

За ослобођење Београда симболично се узима истицање југословенске заставе на палати Албанија, у којој је током ноћи 19/20. октобра заузето немачко упориште које је доминирало градом, будући да се налазило у тада највишој престоничкој згради. Тако је тог дана завршена, по многим историчарима, једна од најзначајнијих битака на Балкану током Другог светског рата, и после 1.287 дана окончана окупација главног града. За разлику од немачког уласка у Београд, када скоро да није испаљен ни један метак, у борбама за ослобођење, поред многих цивила, погинуло је око 15.000 немачких војника, мећу којима и обојица командујућих генерала, око 9.000 их је било заробљено, док је на страни НОВЈ било око 3.000 мртвих, као и око 1.000 совјетских војника.

Већина погинулих бораца сахрањени су на Гробљу ослободилаца Београда, изграђеном десет година касније.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1836. године рођен је Димитрије Нешић,професор математике београдске Велике школе и министар просвете. Увео је употребу метарских мера у Србију;
1843. године рођен је српски књижевник Коста Трифковић;
1864. године рођен је књижевник, новинар, дипломата и академик Бранислав Нушић;
1918. године рођен је сликар Марио Маскарели;
1939. године завршена је Палата Албанија у Београду, први облакодер у нашој земљи;
1955. године Музеј Николе Тесле у Београду отворен је за јавност;
1965. године отворен је Музеј савремене уметности у Београду;
1978. године умро је историчар уметности, професор и академик Светозар Радојчић;
1992. године умро је књижевник и политичар Коча Поповић;
1993. године умро је сликар и академик Милан Коњовић;
1997. године умро је новинар Драгољуб Драган Никитовић;
2003. године умро је српски глумац Миодраг Петровић Чкаља.

 

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Munje
Претходни чланак

„У Лондону... Мууук!ˮ

eed56-mladen-bata-vranesevic
Наредни чланак

Рођен је Младен Бата Вранешевић, члан групе „Лабораторија звукаˮ