На данашњи дан

Завршен је Други светски рат у Југославији

На данашњи дан, 15. маја 1945. године завршен је Други светски рат у Југославији.

Наиме, иако је Немачка капитулирала 9. маја, борбе на територији Југославије су се наставиле. Више од пола милиона војника Југословенске армије, распоређених у пет армија, гонило је остатке пораженог Трећег рајха и НДХ, као и осталих квислиншких снага, који су бежали ка западу, не би ли се предали Британцима и тако избегли Југословенску и Црвену армију, те можда чак и наставили борбу „западаˮ против „комунизмаˮ.

Завршне операције ЈА вођене су око два месеца, од средине марта, и имале су за циљ ослобођење западних делова предратне Југославије, као и заузимање Истре, Трста и околине.

Након капитулације Немачке, јединице које су одбиле да се предају, изгубиле су статус војних јединица и биле су третиране као оружане банде. Након последњег окршаја у низу који се догодио у близини југословенско-аустријске границе, уследила је предаја велике немачко-квислиншке групације у дворцу грофа Турна у Блајбургу, коју су већином чиниле усташе и домобрани, и који су, иако пребегли на аустријску територију коју су држали Британци, били предати Југословенској армији.

Данас заборављен или у другој земљи обележаван у другачијем контексту, овај датум је дуго година у Југославији, уз 9. мај, обележаван као значајан датум и Дан победе.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1848. године на Мајској скупштини у Сремским Карловцима проглашено је уједињење Срема са војном границом, Бачке, Баната и Барање у Србску Војводину;
1907. године умро је писац и песник Милорад Митровић;
1914. године умро је књижевни историчар и критичар Јован Скерлић;
1934. године умро је сликар Леон Коен;
1947. године рођен је фудбалски тренер Љупко Петровић;
1977. године отворен је Центар Сава;
1994. године умрла је глумица Олга Спиридоновић;
1998. године умрла је глумица Живка Матић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Панорама Готовуше
Претходни чланак

КОСОВО И МЕТОХИЈА: Историја школства у Готовуши

Pozivnica-IZLOZBA-Dijanina-deca-678x381
Наредни чланак

БЕОГРАД: Изложба „Дијанина децаˮ у Дому војске (15. мај – 14. јун)