AktuelnostiZanimljivosti

Zašto se kaže: ZVEZDANI TRENUTAK

Ovaj izraz nije zabeležen ni u jednom od naša dva najveća rečnika savremenog jezika – onom Matice srpske i Srpske akademije nauka i umetnosti. To ipak ne znači da on ne postoji i da se ne upotrebljava u našem jeziku. Primera upotrebe toga izraza ima dosta, a neke od njih zabeležio je J. Matešić u Frazeološkom rječniku. Uz odrednicu zvjezdani trenutak on daje sledeće objašnjenje: „posebno povoljni/pogodni časovi, najbolji trenuci koga/čega”, ilustrujući to i ovim dvema rečenicama:

„…veliki trenutak u jednoj umjetnosti koji je nađen i koji će kao svi zvjezdani trenuci naći svoj zalaz. – T1968.

…tutnut u oguglalu retoričku fazu o našem rodoljublju koje je poglavito tu dosezalo zvjezdane trenutke od ilirskog preporoda do ustanka četrdeset i prve… – T1968.”

Oba ova primera, kao što vidimo, novijeg su datuma (1968), kao i treći, nenavedeni (koji je iz 1971). To nije ni čudno jer je izraz zvezdani trenutak nastao skoro, takoreći, u naše vreme. Kod nas se mogao pojaviti tek iza 1952. godine. Tada je objavljen prevod zbirke istorijskih novela Zvezdani časovi čovečanstva austrijskog pripovedača Stefana Cvajga (1881–1942), u kome delu je, kako tvrde N. S. Ašukin i M. G. Ašukina, u knjizi Krыlatыe slova (Krilate reči), prvi put upotrebljen taj izraz.

U predgovoru svoje knjige sam Cvajg objašnjava izraz zvezadni trenutak, koji se nalazi u njenom naslovu. On kaže: „Svaki epohalni korak iziskuje pripreme, svaki realni događaj sazreva postupno… Od miliona uzalud proteklih trenutaka samo je jedan stvarno istorijski – zvezdani čas čovečanstva… ako otkuca zvezdani čas, on unapred određuje buduće godine i stoleća.” Taj jedinstveni tren „predodređuje sudbinu stotina pokolenja, usmerava život pojedinih ljudi, čitavih naroda, čak čitavog čovečanstva”.

Uz ova objašnjenja Cvajg direktno odgovara i na pitanje zašto prelomne istorijske trenutke naziva „zvezdanim časovima”:

„Zato” – kaže on – „što oni, poput večnih zvezda, neprestano sijaju u noći zaborava i tavorenja.”

Posle svega ovoga jasno je kako je nastao izraz zvezdani trenutak ili zvezdani čas i zašto se upotrebljava u značenju: „prelomni, odlučujući trenutak”, „trenutak od epohalnog značaja”.

 

Milan Šipka

 

Izvor: Šipka 72013: Milan Šipka, Zašto se kaže, Novi Sad: „Prometej”, 200–201.

 

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Kosovski božuri (Nadežda Petrović)
Prethodni članak

Narodna verovanja i predanja: BOŽUR

06a68343cddac08f01dddc9971bce9f2
Naredni članak

MISAO DANA