АктуелностиЗанимљивости

Зашто се каже: ЗВЕЗДАНИ ТРЕНУТАК

Овај израз није забележен ни у једном од наша два највећа речника савременог језика – оном Матице српске и Српске академије наука и уметности. То ипак не значи да он не постоји и да се не употребљава у нашем језику. Примера употребе тога израза има доста, а неке од њих забележио је Ј. Матешић у Фразеолошком рјечнику. Уз одредницу звјездани тренутак он даје следеће објашњење: „посебно повољни/погодни часови, најбољи тренуци кога/чега”, илуструјући то и овим двема реченицама:

„…велики тренутак у једној умјетности који је нађен и који ће као сви звјездани тренуци наћи свој залаз. – Т1968.

…тутнут у огуглалу реторичку фазу о нашем родољубљу које је поглавито ту досезало звјездане тренутке од илирског препорода до устанка четрдесет и прве… – Т1968.”

Оба ова примера, као што видимо, новијег су датума (1968), као и трећи, ненаведени (који је из 1971). То није ни чудно јер је израз звездани тренутак настао скоро, такорећи, у наше време. Код нас се могао појавити тек иза 1952. године. Тада је објављен превод збирке историјских новела Звездани часови човечанства аустријског приповедача Стефана Цвајга (1881–1942), у коме делу је, како тврде Н. С. Ашукин и М. Г. Ашукина, у књизи Крылатые слова (Крилате речи), први пут употребљен тај израз.

У предговору своје књиге сам Цвајг објашњава израз звезадни тренутак, који се налази у њеном наслову. Он каже: „Сваки епохални корак изискује припреме, сваки реални догађај сазрева поступно… Од милиона узалуд протеклих тренутака само је један стварно историјски – звездани час човечанства… ако откуца звездани час, он унапред одређује будуће године и столећа.” Тај јединствени трен „предодређује судбину стотина поколења, усмерава живот појединих људи, читавих народа, чак читавог човечанства”.

Уз ова објашњења Цвајг директно одговара и на питање зашто преломне историјске тренутке назива „звезданим часовима”:

„Зато” – каже он – „што они, попут вечних звезда, непрестано сијају у ноћи заборава и таворења.”

После свега овога јасно је како је настао израз звездани тренутак или звездани час и зашто се употребљава у значењу: „преломни, одлучујући тренутак”, „тренутак од епохалног значаја”.

 

Милан Шипка

 

Извор: Шипка 72013: Милан Шипка, Зашто се каже, Нови Сад: „Прометеј”, 200–201.

 

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Косовски божури (Надежда Петровић)
Претходни чланак

Народна веровања и предања: БОЖУР

06a68343cddac08f01dddc9971bce9f2
Наредни чланак

МИСАО ДАНА