AktuelnostiZanimljivosti

ZAŠTO SE KAŽE „NADŽAK-BABA”

Nadžak-baba je „zla, džandrljiva, svadljiva osoba (obično ženska); uopšte zla, rđava ženska osoba”.

Ovo objašnjenje, dato u velikom Rečniku SANU (XIV, 646), propraćeno je primerima iz dnevne štampe i dela naših pisaca (Isidore Sekulić, A. G. Matoša i drugih):

„Ta je baba brbljiva, nadžak-baba (Pol., 1951, 13751/13). Što se tiče uspremanja, bio je gori nego žena, prava nadžak-baba (Sek.10, 244)… Neudata kći Serafija /je/ prava nadžak-baba (Matoš 1, 108)…” Itd.

Svadljivu i džandrljivu osobu nazivaju u našem narodu još i nadžak-čeljade.

Umesto nadžak-baba i nadžak-čeljade, u istom značenju („zla, džandrljiva osoba, osoba nezgodne naravi”) upotrebljava se ponekad i samo nadžak, kao u primerima iz narodnih govora: „Što se oženi onakim nadžakom, kumim te bogom?” Ili: „Kakav je on nadžak, sačuvaj bože!”

Zašto se za jezičavu, zlu ženu, ili uopšte svađalicu, kaže da je nadžak-baba, nadžak-čeljade ili prosto – nadžak?

Onima koji znaju šta je to nadžak, odgovor se nameće sam po sebi. Danas je, međutim, ta reč toliko retka da je i u selu, a kamoli u gradu (pogotovo među mladima) teško naći nekoga ko bi umeo tačno objasniti šta ona znači. Jer, nadžak je staro, već odavno zaboravljeno oružje i oruđe, kojim se u naše vreme niko, valjda, više ne služi. To je bio deo starinske bojeve opreme: „starinsko hladno oružje (na dugačkoj dršci), vrsta buzdovana koji s jedne strane ima sekiricu, a s druge dugačke uši ili malj, čekić”, a zatim i „alatka takvog oblika”.

Nadžakom se, dakle, nekada tuklo u bitkama, ali se njime i grubo tesalo, cepalo, a za nuždu i kopalo: „Sabljama joj sanduk sate-saše, nadžacima raku iskopaše” – stoji u jednoj narodnoj pesmi.

Spajanjem reči nadžak (u naznačenom smislu) i baba (u pogrdnom značenju) nastao je u našem narodu izraz nadžak-baba da bi se njime označila žena naopake naravi, oštrokonđa koja svojim zlim jezikom seče i udara kao nadžakom. Izraz je kasnije, u proširenom značenju (džandrljiva osoba uošte), prenesen i u književni jezik, iako je turcizam nadžak, koji stoji u njegovoj osnovi, uglavnom izašao iz upotrebe, pa je već gotovo sasvim i zaboravljen.

Milan Šipka

 

Izvor: Šipka 72013: Milan Šipka, Zašto se kaže, Novi Sad: „Prometej”, 261–262.

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

dragan
Prethodni članak

Rođen je pesnik Dragan Jovanović Danilov

popovic
Naredni članak

Umro je jedan od vođa radničkog pokreta u Srbiji, Dušan Popović