AktuelnostiZanimljivosti

Zašto se kaže: DRAKONSKE KAZNE

„Zato što se prijavio, a nije učestvovao u Meču šampiona… bokser Banata iz Zrenjanina Vujin kažnjen je tromesečnom zabranom takmičenja, a predsednik kluba Stanko Baltić 18-mesečnom zabranom obavljanja svih funkcija.”

Tako je svojevremeno obavestio čitaoce jedan naš ugledni dnevni list, uz ovaj dodatni komentar:

„Kazne su drakonske, gotovo osvetničke i, kao takve, ne mogu se prihvatiti kao vaspitne.”

Sankcije (kazne) o kojima je reč u svakom su slučaju neprimerene težini prekršaja, preterano su stroge i, kao što je već rečeno – „gotovo osvetničke”. No to je stvar Bokserskog saveza i njegovih disciplinskih organa. Nas ovde zanima nešto drugo. Zanima nas zašto se neprimerene, preterano stroge, drastične kazne (kao što su one koje su naznačene u navedenom novinskom tekstu) nazivaju „drakonskim”. Kako je nastao taj izraz i otkada se upotrebljava u našem jeziku?

Izraz drakonska kazna (češće u množini: drakonske kazne) veoma je star. Vezuje se za ime atinskog zakonodavca Drakona, koji je, prema verovanju, živeo u VII stoleću pre naše ere. Veruje se da je on 621. god. p. n. e. kodifikovao niz zakona koji su se odlikovali izuzetnom strogošću. Govorilo se da su „krvlju pisani”, jer su gotovo za svaki prestup predviđali smrtnu kaznu.

Takvi su, eto, bili Drakonovi zakoni i kazne koje su na osnovu njih izricane. Zastrašujućoj strogosti i nečovečnosti tih zakona još su više doprinosili pripadnici visokog aristokratskog sloja robovlasnika (eupatridi) samovoljnim i proizvoljnim tumačenjima njihovih odredaba.

Stotinu godina kasnije (u VI pre n. e.) Drakonove zakone ukinuo je poznati atinski političar i zakonodavac, jedan od sedam grčkih mudraca – Solon (638–539). time je u Grčkoj prestalo i izricanje neodmerenih i drastičnih kazni. Ipak, one su ostale zapamćene za sva vremena, zajedno s Drakonovim imenom, utkanim u izraz kojim se označavaju preterano stroge zakonske sankcije, koje nisu u srazmeri s učinjenim delom.

Drakonskih kazni bilo je i posle Drakona, inače se taj izraz ne bi zadržao u jeziku. Moglo bi se reći da su mnoge odredbe poznatog Dušanovog zakona iz XIV stoleća bile drakonske. Posebno one po kojima su nesretnim vinovnicima odsecane ruke, „urezivali jezik”, „smudili brade” i sl. Ipak, po strogosti i surovosti Drakon je ostao bez premca u istoriji civilizovanog sveta, o čemu svedoči i sam pridev drakonski, koji, u svim kombinacijama, znači: „preterano strog, neumoljiv, svirep”. Tako se, onda, pored drakonske kazne, govori danas i drakonski zakoni, drakonske mere, drakonski postupci itd.

Milan Šipka

Izvor: Šipka 72013: Milan Šipka, Zašto se kaže, Novi Sad: „Prometej”, 123–125.

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

milan-delcic-delca
Prethodni članak

Rođen je muzičar i dramaturg Milan Delčić Delča

tucovic
Naredni članak

Poginuo je Dimitrije Tucović